ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Назначен е нов ръководител на Световната ядрена асоциация (WNA)

17.09.2020

Генералният директор на Световната ядрена асоциация (WNA) Агнета Райзинг обяви по време на стратегическия форум „WNA eforum 2020” в средата на септември, че ще напусне поста си следващия месец.

 

 

От 5 октомври новият ръководител на WNA ще бъде Сама Билбао и Леон (Sama Bilbao y León), която понастоящем оглавява отдела за ядрени технологии и икономика на Агенцията за атомна енергия на ОИСР (NEA).

Агнета Райзинг стана ръководител на Световната ядрена асоциация на 1 януари 2013 г.
Според нея по това време световната ядрена индустрия е била в криза в резултат на аварията във Фукушима през 2011 г. и „беше необходимо да превърнем WNA в основното средство за популяризиране на ядрената индустрия, за да осигурим на тази индустрия лидерството, което заслужава“.

Един от основните резултати от дейностите на WNA през този период беше програмата Harmony, стартирана за първи път на симпозиума WNA през 2015 г. Според тази стратегия до 2050 г. делът на ядреното производство в общото производство на електроенергия трябва да бъде 25%, за което се изисква до този момент да се построят 1000 GW нови производствени мощности на атомните електроцентрали (този брой е получен, като се вземат предвид онези стари ядрени блокове, които ще бъдат изведени от експлоатация).

За постигане на тези цели бяха определени следните годишни цели: въвеждане в експлоатация на 10 GW годишно в периода 2016-2020 г .; 25 GW годишно в периода 2021-2025 г .; и 33 GW годишно в периода 2026-2050.
Според настоящия ръководител на WNA практиката е показала практическата осъществимост на тази стратегия, която се е превърнала в отправна точка за много национални правителства при разработването на стратегии за развитие на ядрената индустрия.

Биографична справка

World Nuclear News също уточнява, че бъдещият нов ръководител на WNA Сама Билбао-и-Леон, в допълнение към работата си в Агенцията за атомна енергия на ОИСР (NEA), е и директор на програми за ядрено инженерство в Университета на Британската общност на Вирджиния.
Преди да се присъедини към NEA, тя е работила на технически позиции в апарата на МААЕ, по-специално е заемала длъжността технически ръководител на отдела за разработване на технологии за реактори с вода под налягане; а от 2001 до 2008 г. е работила като инженер по анализ на ядрената безопасност в американската генерираща компания Dominion Energy.

Източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2020/09/16/106922

Tags: , ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари