ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Доклад на МААЕ / Мощностите в световната ядрена енергетика може да се увеличат с 82% до 2050 година

17.09.2020

Глобалният капацитет за производство на ядрена електрическа енергия може да се увеличи с 82% до 715 GW до 2050 г., въпреки че при нисък сценарий ще спадне със 7% до 392 GW, се казва в нов доклад на Международната агенция за атомна енергия.

 

40-то издание на Оценки за енергетиката, електричеството и ядрената енергия за периода до 2050 г (Energy, Electricity and Nuclear Power Estimates for the Period up to 2050) обаче, предупреждава, че са необходими „незабавни и съгласувани действия“, за да може ядрената енергетика да достигне дял от 11% в производството на електроенергия до 2050 г., както се предвижда в оптимистичния сценарий.

„Необходимо е участието на широк кръг участници, включително политиците, ядрената индустрия и международните организации, заедно с активното участие на обществеността“, се казва в доклада.

Според песимистичния сценарии делът на ядрената енергетика спрямо световното производство на електроенергия може да намалее до около 6%.

„Последните годишни прогнози на МААЕ показват, че ядрената енергетика ще продължи да играе ключова роля в световния енергиен микс с ниски въглеродни емисии, като глобалният ядрен електрически капацитет ще се удвои до 2050 г. в нашия висок сценарий“, каза генералният директор на агенцията Рафаел Мариано Гроси. „Смекчаването на изменението на климата остава ключов потенциален двигател за поддържане и разширяване на използването на ядрената енергия.“

Докладът показва, че през 2019 г. САЩ са водили световното производство на електроенергия от ядрен произход – 809,4 TWh, следвани от Франция (382,4), Китай (330,1), Русия (195,5) и Южна Корея (138,8).

По отношение на ядрения дял от производството на електроенергия Франция е на първо място със 70%, следвана от Украйна (55,4%), Словакия (51,9%), Унгария (48,8%) и Белгия (46,2%).

С дял от над 60%, изкопаемите горива – особено въглищата – остават доминиращи източници на производство на електроенергия след 1980 година, въпреки увеличения общ дял на ядрените и възобновяемите енергийни източници през годините.

Източник: https://www.nucnet.org/news/global-nuclear-generating-capacity-could-increase-by-82-9-3-2020

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари