ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ТВЕЛ достави ядрено гориво за изследователския реактор в Будапеща – прессъобщение

16.09.2020

Горивната компанията на „Росатом“ – ТВЕЛ, достави ядрено гориво за базирания в Будапеща изследователски реактор (BRR) в изпълнение на договор с Института за енергийни изследвания към Унгарската академия на науките, подписан през 2019 г.
Партидата горивни касети BBP-М2, които са производство на Новосибирския завод за химични концентрати, част от ТВЕЛ, ще осигури ядрено гориво за реактора за следващите няколко години.

 

Изследователският реактор се използва за научни и практически изследвания в областта на ядрената физика и материалознанието, в това число и за проучвания за развитието на атомната енергетика на Унгария. BRR е основната изследователска инсталация на неутронния център в Будапеща и се използва за изследване на свойствата на реакторните материали, както и на параметрите на ядрения горивен цикъл.

Институтът за енергийни изследвания играе важна роля в поддръжката на експлоатацията на единствената действаща атомна електроцентрала в Унгария – АЕЦ „Пакш“, която осигурява около 50% от цялото производство на електроенергия в страната. Дейността на института обхваща въпроси като радиационното стареене на реакторните материали, обработката на радиоактивните отпадъци, затварянето на ядрения горивен цикъл, физиката на ядрените реактори, изследването на термомеханичните свойства на ядреното гориво.

„ТВЕЛ се гордее с успешното дългогодишно сътрудничество с атомната индустрия и наука на Унгария. Изследователският реактор, базиран в Будапеща, заема особено място в историята на нашите отношения – тази инсталация работи с руско ядрено гориво вече повече от 60 години, а реакторът изигра важна роля в изграждането на силни традиции в ядрената физика на страната. Унгарските специалисти традиционно участват във всички проекти, свързани с разработването и обосновката на ядрено гориво за АЕЦ. Това се отнася както за действащите ректори ВВЕР-440 в АЕЦ „Пакш“, така и за енергийните блокове ВВЕР-1200 от бъдещата АЕЦ „Пакш“-2“, заяви старши вицепрезидентът на ТВЕЛ Олег Григориев.

За справка

Изследователският реактор в Будапеща е един от най–старите и мощни в Централна Европа. Построен по съветски проект тип ВВР и въведен в експлоатация през 1959 г., той е модернизиран няколко пъти. През целия период на експлоатация инсталацията работи с гориво руско производство. От 2012 г. активната зона BRR е заредена с гориво с ниско обогатяване. На 1 септември 2020 г. Институтът за енергийни изследвания навърши 70 години.

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари