ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


През август вятърните електроцентрали във Великобритания чупят рекордите за производство на електроенергия заради ураганите

10.09.2020

Вятърните паркове във Великобритания два пъти счупиха рекорди през август, като доставиха около 60% от електроенергията.

National Grid ESO потвърди последния рекорд в 13:30 часа в сряда, 26 август, когато вятърът осигурява 59,9% (14,2 GW) от общото потребление на електроенергия (23,7 GW).
По това време Великобритания имаше силен вятър поради бурята Франсис.

Останалата част от енергийния баланс по това време се състои от газ (18,8%), ядрена енергия (15%), биомаса (3,1%), внос (2,5%), хидро и други източници (0,7%).

Този нов рекорд бие предишния най-висок дял на вятъра – 59,1%, фиксиран само дни по-рано на 22 август.

Инсталираните вятърни мощности в Обединеното кралство са 24 GW, включително 10,4 GW в офшорни и 13,6 GW на сушата.

Миналата година вятърът осигуряваше 20% от електроенергията в страната. Очаква се само офшорната вятърна енергия да доставя повече от една трета от нуждите на Великобритания от електроенергия до 2030 година.

„Възобновяемите енергийни източници постигат рекорди по-бързо, отколкото някой е очаквал, и този нов рекорд на вятъра е ясен сигнал за бъдещето на нашата енергийна система.
Трябва да видим огромен растеж на нисковъглеродната енергия, за да постигнем нетната нулева цел на Обединеното кралство и ако успеем в краткосрочен план, да стимулираме производството на евтини възобновяеми източници, това ще ускори икономическото ни възстановяване и ще ускори прехода към отопление с ниски въглеродни емисии, електромобили и инвестиции в нови технологии – като екологично чист водород “, казва Люк Кларк, директор по стратегическите комуникации в RenewableUK.

Подробности на: https://elektrovesti.net/72456_iz-za-uraganov-v-avguste-ves-v-velikobritanii-pobili-rekordy-po-vyrabotke-elektroenergii

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари