ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Президентът на Westinghouse Electric Sweden AB Азиз Даг: За нас е много важно да помогнем на Украйна да осигури енергийната си сигурност

10.09.2020

На 3-4 септември в Киев ръководителят на Държавно предприятие «НАЭК «Энергоатом» Петр Котин и вицепрезидентът на Westinghouse Electric Sweden AB Aziz Dag проведоха преговори, по време на които обсъдиха задълбочаване на сътрудничеството в областта на доставките на ядрено гориво.

 

 

 

Въпреки пандемията COVID-19, представители на Westinghouse лично пристигнаха в украинската столица, за да проведат преговори. Като им благодари за това, ръководителят на Енергоатом изрази увереност в по-нататъшното успешно сътрудничество между компаниите.

На свой ред Азиз Даг, вицепрезидент и управляващ директор на Westinghouse Electric Sweden AB, отбеляза, че това взаимодействие в момента е много положително.
„Обсъдихме настоящото състояние на сътрудничество, което сега е на много добро ниво, и планове за бъдещето. Възможността да помогнем на Украйна да гарантира нейната енергийна сигурност е безспорно важна за нас.
Самият факт от посещението на представители на Westinghouse в Украйна на фона на пандемия за лично обсъждане на належащите въпроси на сътрудничеството между компаниите може да се счита за доказателство за това “, подчерта той.

Азиз Даг припомни, че сега горивото от Уестингхаус се използва в шест енергийни блока на украинските атомни електроцентрали и три енергийни блока работят изключително на това гориво.

По негово мнение подобни резултати от експлоатацията на гориво от Westinghouse в украинските атомни електроцентрали позволяват да се предвиди, че до 2025 г. броят на енергийните блокове, в чиито активни зони ще се зарежда изключително това гориво, ще се увеличи.

Азиз Даг обърна внимание и на факта, че освен доставката на гориво за украинските атомни електроцентрали, има редица области, които са обещаващи за сътрудничество между НАЭК «Энергоатом» и Westinghouse Electric Sweden AB, по които също се работи. По-специално сред тези области е завършването на 3-ти и 4-ти енергоблокове на Хмелницката АЕЦ.

Що се отнася до трети и четвърти енергиен блок на Хмелницката АЕЦ, по въпроса за завършването на които Енергоатом наскоро се завърна, ние сме готови да се присъединим не само към осигуряването на тези блокове с ядрено гориво, но и към доставката на такова оборудване за тях като автоматизирани системи за управление на технологичния процес (АСУ ТП) и други.

Подробности на: https://www.atom.gov.ua/ru/press_centr-19/novosti_kompanii-20/p/prezident_westinghouse_electric_sweden_ab_aziz_dag _dla_nas_ocen_vazno_pomoc_ukraine_obespecit_ee_energeticeskuu_bezopasnost-46237

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари