ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Учените от МИФИ заедно с японски колеги ще изследват кориума

08.09.2020

Кориумът е стопилка от основните съставни елементи на активната зона (АЗ) на реактора, образувана по време на развитието на тежки аварии в атомните електроцентрали.
Учени от МИФИ и два токийски университета възнамеряват да разработят технологии и методи за определяне на радиационните и ядрени свойства на кориума, за да обосноват безопасното му поставяне в контейнери за транспортиране и съхранение.

 

Това съобщи заместник-директорът на Института по ядрена физика и технологии към МИФИ, Георги Тихомиров.
„Кориумът е стопилка от основни елементи, образувана по време на развитието на тежки аварии в атомните електроцентрали. Работата ще продължи до декември 2020 г., но очакваме да продължим сътрудничеството“, каза Тихомиров пред РИА Новости.

Вече са събрани данни за състава и структурата на кориума на АЕЦ „Фукушима 1”, представени са геометрични модели на стопилни частици и подробен модел на кориума.
Тези резултати, обясняват учените, ще помогнат за подобряване на методологията за определяне на радиационните характеристики на фрагменти от кориум и ще обосноват ядрената и радиационната безопасност на тяхното поставяне в контейнери за транспорт и съхранение.

Безвъзмездна помощ (грант) за изследвания, базирани на данни от атомната електроцентрала „Фукушима 1“, е издадена от руското министерство на науката и висшето образование.

Източник: http://strana-rosatom.ru/2020/09/07/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари