ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Производството на вятърна и слънчева енергия в САЩ се увеличава с 16%. ВЕИ са по-ефективени от ядрената и въглищната енергетика

03.09.2020

Възобновяемите източници в САЩ започнаха да изработват с 16% повече електроенергия, отколкото година по-рано. Това стана известно от данните на Американската администрация за енергийна информация (EIA) за първата половина на 2020 г.
Изследователите отбелязват, че вятърната и слънчевата енергия вече са по-ефективни от въглищата и ядрената енергия, но те отстъпват на природния газ.

От януари до юни 2020 г. производството на слънчева енергия (включително разпределената слънчева енергия) е нараснало с 22% на годишна база и представлява близо 3.4% от общия обем на електроенергията в страната. Вятърната електроенергия се е увеличила с 14,5% и представлява повече от 9,1% от общото производство.

Съвкупното производство на „зелената енергетика” се е увеличило с 16,4% в сравнение с миналата година; тя осигурява нуждите на една осма от общия брой потребители. Изследователите смятат, че тази стойност може да стане един и половина пъти по-висока през 2021 година.

Освен това възобновяемите енергийни източници генерират близо една трета повече електроенергия от въглищата в САЩ през първата половина на годината.
Всъщност производството на електроенергия, базирана на въглища, е с 31% по-малко в сравнение с година по-рано и представлява само 16,9% от общото производство в страната.

Данните от юни само засилват тенденциите, които учените са забелязали.
Традиционните енергийни източници са засегнати от пандемията на коронавируса, но възобновяемите енергийни източници се представят много по-добре от ядрената енергия и изкопаемите горива.

„Възобновяемите енергийни източници сега са на второ място след природния газ“, каза Кен Босонг, изпълнителен директор на кампанията SUN DAY.
„Ако текущите тенденции на растеж продължат или дори се ускорят, тогава чистата енергия скоро ще стане най-ефективната в света.“

Подробности на: https://renewablesnow.com/news/us-solar-wind-output-up-by-16-in-h1-renewables-continue-to-expand-lead-over-coal-nuclear-711386/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари