ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна стана лидер на европейския енергиен пазар за първото тримесечие на 2020 година

31.08.2020

Наскоро публикуваният отчет на ЕК за първото тримесечие на 2020 г. за ситуацията на европейските пазари на електроенергия засрами скептиците, които не вярват в украинските реформи.

Както следва от отчета, Украйна взе две призови награди наведнъж (първа и трета) по отношение на цените на едро „за ден напред”, изпреварвайки страните-членки на Европейския съюз.

 

 

 

Средната цена на едро в търговската зона на Бурштинския енергиен остров, който работи в Западна Украйна, отделен от Единна енергийна система на страната, се оказа най-високата в Европа – 52,9 евро/MWh. Подобна е цената в самата Обединена енергийна система на Украйна – малко по-ниска – 46,9 евро/MWh.

Това обаче е значително по-високо от средната цена на едро в ЕС – 34 EUR / MWh.
Нещо повече, карантинните мерки са оказали малко влияние върху резултатите от проучването, тъй като те основно са започнали да се въвеждат през март.

В резултат на това нивото на цената на електроенергията, сравнимо с това на Украйна, беше установено само за енергийно зависимата Гърция, която, разбира се, няма собствена ядрена енергетика – 50,4 евро/MWh.
Прави впечатление също, че тя надвишава нивото от 40 евро / MWh в повечето страни от Източна Европа – Полша, Унгария, Румъния, България, Сърбия и Хърватия, с изключение на фактически само Словакия. Освен това, когато погледнете на запад и особено на северозапад, цената спада значително: тя е най-ниската в Норвегия извън ЕС – 15, малко по-висока в Швеция – 16,7 и Дания – 21,2 EUR/MWh.

Подробности на: https://ria.ru/20200830/ukraina-1576471845.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари