ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Уран-плутониевото REMIX гориво за реакторите ВВЭР-1000 ще се произвежда в Сибирския химически комбинат

30.08.2020

Инвестиционният комитет на «Росатом» взе решение за откриване на проект за модернизиране на експерименталната производствена площадка за производство на ядрено гориво в Сибирския химически комбинат.
Това ще позволи на СХК да започне производството на топлоотделящи сборки (ТВС) с уран-плутониево
РЕМИКС гориво за реактори ВВЭР-1000.

 

 

 

Производството на РЕМИКС-гориво ще се извършва в сътрудничество с Минно-химическия комбинат (ГХК; предприятие „Росатом“ в Железногорск, Красноярска област), което ще произвежда уран-плутониеви горивни таблетки. Проектът трябва да бъде завършен до 2023 година.

РЕМИКС-гориво?

Ремикс-горивото (REMIX – regenerated mixture регенерирана смес) е иновативна руска разработка за реактори на топлинни неутрони с лека вода, които са в основата на съвременната ядрена енергетика. Неговата горивна композиция се произвежда от смес от регенерирен уран и плутоний, която се образува по време на преработката на отработено ядрено гориво(ОЯГ), с добавяне на малко количество обогатен уран.

За разлика от уран-плутониевото гориво за „бързи“ реактори (СНУП и МОКС-ТВС), REMIX горивото има ниско съдържание на плутоний (до 1,5%). Неутронният му спектър не се различава от стандартното гориво с обогатен уран; следователно поведението на ТВС в активната зона на реактора и количеството плутоний, образуван от уран в резултат на облъчване, лато цяло са идентични.

За операторите на АЕЦ това означава, че в бъдеще горивото REMIX може да бъде въведено без промени в конструкцията на реактора и допълнителни мерки за безопасност. Използването на такова гориво ще позволи многократно да се разшири суровинната база на ядрената енергетика чрез затваряне на ядрения горивен цикъл, както и да се използва повторно облъченото гориво, вместо да се съхранява.

Опитно-промишлена експлоатация

От 2016 г. продължи опитно-промишлената експлоатация на три експериментални горивни сборки в реактора ВВЭР-1000 в енергоблок No3 на Балаковската АЕЦ, всяка от които съдържа шест експериментални горивни елемента (твела) с гориво REMIX (общо в една горивна касета има 312 твела). През 2020 г. стартира третият 18-месечен цикъл на облъчването му.

Още подробности на: https://tvel.ru/press-center/news/?ELEMENT_ID=8465

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари