ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – Запорожска АЕЦ – Пореден конфуз затруднява ПСЕ на пети енергоблок

28.08.2020

През последните години украйнската ядрена енергетика е с неясна съдба и противоречиво бъдеще.
На този фон малък скандал в Запорожие остана практически незабелязан, макар че си струва да го разгледаме по-отблизо.

Историята започна с факта, че на 19 август един от украинските телеграм-канал публикува сканирани официални документи за състоянието на нещата в Запорожската АЕЦ.

Сред авторите на документите са началникът на Държавната инспекция за ядрено регулиране на Украйна (ГИАРУ) Григорий Плачков и заместникът на Върховната Рада Олексий Кучеренко.

Подхвърлянето на документи става по начин, намекващ за руска следа. Но сайтът „Ukraina.Ru“, който препечатва документите на https://ukraina.ru/exclusive/20200821/1028643123.html , смята, че всъщност документите са попаднали в канала от офисите на Службата за сигурност на Украйна (СБУ), на които е омръзнало да гледат какво се случва в атомната електроцентрала …
Косвено тази версия се потвърждава и от факта, че причината за публикуваната кореспонденция е писмено искане от СБУ от 07.02.2020 г.

Въведение

На един от шестте енергоблока на ЗАЕЦ (блок 5) е изтекла с лицензията за експлоатация. Това се случи на 27 май 2020 г. във връзка с края на експлоатационния срок от 30 години, определен от съветските инженери.
Оттогава енергоблокът блок не работи. Възможно е лицензията да бъде удължена за надпроектиран период, но това изисква редица мерки за модернизиране на енергоблока, а всяка от тях трябва да бъде съгласувана с ГИЯРУ.

 

В писмото, подписано от Плачков и изпратено до Съвета за национална сигурност и отбрана (СНБО) на Украйна и министър-председателя Денис Шмигал, се казва, че все още не са съгласувани технически решения със ГИЯРУ за мерки в 11 раздела на комплексната програма за подобряване на безопасността на пети енергийния блок. А тези мерки трябва да бъдат изпълнени безусловно преди подновяването на лицензията.

По същество

Но това не е основното в публикуваните документи. Невероятна ситуация се разви на пети енергоблок с резервните дизелови генератори!

В атомните електроцентрали има задължителни резервни дизелови електроцентрали (РДЕЦ). Тяхната задача е да осигурят захранване на системите за отнемане на топлината от ядрените реактори, когато площадката на АЕЦ е обезточена. Ако РДЕЦ не сработят, ще се случи авария според сценария на Фукушима. От това следва да става ясно колко важен елемент от АЕЦ са те.

В ЗАЕЦ енергоблоковете са оборудвани с РДЕЦ от тип АСД-5600. Те включват дизелови двигатели от типа 78 г. Срокът на експлоатация на РДЕЦ съвпада с проектния експлоатационен живот на енергоблока (30 години). Това означава, че за да се удължи лицензията на енергоблок № 5 след 30 години, всички негови резервни дизелови генератори трябва да претърпят основен ремонт и да получат комплект резервни части, необходими за по-нататъшната експлоатация.

Дизелови двигатели за пети енергоблок на ЗАЕЦ бяха доставени от руския завод „Руски дизел“. Това е един от най-старите машиностроителни заводи в света, основан е в Санкт Петербург през 1862 г. от Лудвиг Нобел. Заводът не издържа на новите икономически условия в Русия и през 1999 г. беше обявен в несъстоятелност и затворен.

Въпреки фалита централата беше възможно да се обърне към Русия за доставка на необходимите резервни части за дизелови двигатели 78Г, но украинските ядрени енергетици решиха друго.
Те поръчаха производството на резервни части на една от украинските фабрики. Проектната документация за резервните части е подготвена от украинското ядрено предприятие ВП «Атомприлад».

При приемането на произведената партида резервни части имаше проблем.
Не само че някои от тях не отговарят на техническите спецификации. Но както се оказа, атомните лобисти при съставянето на задачата за производителя не са взели предвид конструктивните характеристики на руските дизели, доставяни на украинските атомни централи.
По-специално промените, направени в конструкцията на дизеловите двигатели от руския завод през 90-те години с цел подобряване на нивото на безопасност на украинските атомни електроцентрали, се оказаха без внимание!

Не може да се говори с увереност за автентичността на документите, публикувани в канала Telegram и препечатани от сайта „Ukraina.Ru“. Но за конфуза с приемането на резервните части се чува от първата половина на лятото, така че няма дим без огън.

Място за паника няма

Трябва ли сега да се страхуваме от инцидент в пети енергоблок на Запорожската АЕЦ?
Не е необходимо и СБУ е гаранция за това.
Службата за сигурност на Украйна е взела случая с резервните части под свой контрол и няма да позволи резервни части, които не отговарят на изискванията, да стигнат до РДЕЦ.

Поуките

Какъв урок може да се научи от тази история?
За ядрената енергетика най-важното е безопасността, тъй като авариите в атомните електроцентрали струват на хората твърде много, кой друг освен Беларус знае по-добре това.
Сигурността трябва да бъде приоритет пред политиката. Политическите различия и конфликтите между държавите не трябва да засягат работата на ядрените енергетици.

Вместо заключение

Конфузът с резервните части би могло да бъде избегнат, ако украинските ядрени енергетици бяха загърбили политиката и се бяха обърнали към руските си колеги за съвет относно проекта на дизеловите двигатели, монтирани в украинските АЕЦ.
Добре е, че приемателната комисия е подходила внимателно към въпроса и е открила несъответствията в произведените части.
А ако си беще затворила очите?

По материали на: http://belatom.by/news/173

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари