ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – Exelon предсрочно ще спре четири блока в Илинойс през 2021 година

28.08.2020

На 27 август Exelon Generation обяви, че атомните електроцентрали Байрон и Дрезден в Илинойс ще бъдат окончателно затворени през 2021 г., съобщава World Nuclear News.

 

 The Byron plant (Image: Exelon)

Компанията счита, че решението за предсрочно затваряне на четири блока наведнъж „е резултат от пазарните правила, давайки предимство на мръсните електроцентралите над атомните електроцентрали, които са без емисии на парникови газове“.

АЕЦ „Байрон“ (блокове с мощност 1164 и 1136 MW) ще бъде затворена през септември 2021 г. АЕЦ „Dresden“ (блокове с мощност 894 и 879 MW) ще бъде затворена през ноември 2021 година.

Блоковете на АЕЦ „Байрон“ биха могли да работят още две десетилетия, а блоковете на АЕЦ „Дрезден“ още около 10 години. Те произвеждат 30% от електроенергията, която не генерира парникови газове в Илинойс.

Exelon заяви, че ще изпрати известия за ранното закриване до всички заинтересовани страни, включително диспечерски компании и регулатори.
И на двете централи изпълнението на проектите за успешната дългосрочна експлоатация на блоковете, ще бъде прекратено. Обхватът на дейностите по време на ППР тази година ще бъде намален.

Компанията отбеляза, че двете посочени атомни електроцентрали „са изправени пред недостиг на приходи от стотици милиони долари поради намаляващите цени на енергията и пазарните правила, които позволяват на генерациите с изкопаеми горива да предложат по-ниски цени на търговете, проведени от оператора PJM, отколкото чистите доставчици на електроенергия“.

Компанията също така добави, че последните решения на федералния енергиен регулатор FERC „подкопават програмите за чиста енергия и осигуряват допълнителни конкурентни предимства за замърсяващите енергийни източници на търговете“.

Exelon предупреди, че АЕЦ „LaSalle” и „Braidwood” също са застрашени от предсрочно затваряне.

Подробности на: https://www.world-nuclear-news.org/Articles/Exelon-announces-early-shutdown-of-four-Illinois-r

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари