ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Турция – АЕЦ „Аккую” – Уловителят на стопилката за втори енергоблок бе доставен на площадката – прессъобщение

28.08.2020

На строителната площадка на новоизграждащата се АЕЦ „Аккую“ в Турция бе доставен най-важният елемент от пасивната система за безопасност на втори енергоблок – уловителят на стопилката.

 

 

Височината на корпуса му е 5,8 метра, а диаметърът е 6,1 метра. Уловителят представлява 169-тонен стоманен конус, който в случай на извънредна ситуация ще задържи стопилката от активната зона и ще предотврати излизането на радиоактивни вещества извън херметичната зона на ядрения остров. По този начин АЕЦ „Аккую“ е защитена и от най-тежките аварии.

Съвременните атомни електроцентрали с реактори от поколение 3+ са оборудвани с устройство за улавяне на стопилката. Сред характеристиките му за максимална безопасност са висока сеизмична устойчивост, повишена хидродинамичност и здравина при удар.

 

 

Уловителят на стопилка е произведен в руското предприятие „Тяжмаш“. Монтажът на устройството във втори енергоблок на централата е планиран за ноември 2020 г. Теглото на уловителя, заедно с вътрешното оборудване, ще достигне 668 тона след завършването на монтажа.

„Най – активните дейности се провеждат на първи енергоблок на централата – тази година планираме да завършим външните стени на централната зала. През следващата ще инсталираме корпуса на реактора.  През август 2021 г. ще започнем заваряване на главния циркулационен тръбопровод“, отбеляза генералният директор на проектната компания „Аккую Нуклеар“ Анастасия Зотеева. По думите ѝ за първи енергоблок са произведени 4 парогенератора в предприятието на „Росатом“ – „Атоммаш“.

„След като те бъдат доставени на площадката, очакваме корпуса на реактора. През тази есен ще инсталираме уловителя на стопилката във втори енергоблок.  Едновременно с това се изграждат и други спомагателни обекти – строително-монтажни бази, съоръжение за съхранение на гориво, тунели“, допълни още Зотеева.

Към момента строителни дейности се извършват на три енергоблока на АЕЦ „Акуую“. Те се осъществяват под контрола на независими инспектиращи организации и националния регулатор – Агенцията за ядрено регулиране (NDK), както и от експерти на международната инженерна компания Assystem.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари