ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Парогенераторите за първи блок на АЕЦ „Аккую” заминават за Турция

27.08.2020

В завода на „Атоммаш“ във Волгодонск започна транспортирането на парогенераторите за първи енергоблок на АЕЦ „Аккую“ в Турция.

 

 

В близките дни четирите парогенератора с тегло 335 тона всеки предстои да пропътуват по вода 3000 километра, за да достигнат до строителната площадка на централата в провинция Мерсин на Средиземно море.
Парогенераторите са най-важното оборудване за първи контур на реакторната установка.

Проектът за АЕЦ в Турция включва четири енергоблока с мощност 1200 мегавата всеки с руски реактори ВВЕР от поколение „три плюс“.

АЕЦ „Аккую“ е първият проект в световната ядрена индустрия, който се реализира по модела „строй-владей-експлоатирай“ (BuildOwn-Operate).

Технически подробности

Четиво за любознателните.
Парогенераторът принадлежи към изделията за безопасност – първи клас.

 

Тялото на парогенератора е хоризонтален цилиндричен съд с две елиптични дъна. В средната част има колектори за преминаване на топлоносителя (охлаждащата течност на първи контур).
В горната част на тялото има парно пространство за прегрятата пара на втори контур), а в долната част има топлообменна повърхност, която се състои от 11 000 неръждаеми тръби, през които минава топлоносителят.
Ако всички тръби от един парогенератор са опънати по дължина, общата им дължина ще е 148,5 км.
Диаметърът на тръбите е 16 мм, а дължината на тръбния сноп е от 11 до 17 метра. Краищата на тръбите са фиксирани в два колектора.
Дължината на апарата е около 15 метра, диаметърът е над 4 метра. Тегло на парогенератора е 355 тона.

Б.Р. – Чертежът е на парогенератор за нашите блокове (ВВЕР-1000) но идейно не се различава от ПГ за ВЕЕР-1200.

Подробности на: https://rosatom.ru/journalist/news/v-volgodonske-startovala-otgruzka-parogeneratorov-dlya-pervoy-aes-v-turtsii-akkuyu/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари