ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Латвия да спре търговията на електроенергия с Беларус, ако Беларуската АЕЦ бъде въведена в експлоатация – министър-председател

27.08.2020

Латвия ще спре да купува и продава електроенергия от Беларус в случай на пускането на Беларуската атомна електроцентрала (БелАЕЦ) в Островец.
Това обяви във вторник премиерът на републиката Крисянис Каринс.

 

 

 

„Имайки предвид развитието на събитията в Беларус и произтичащите от това проблеми с ядрената безопасност, решихме, че ако Беларус пусне БелАЕЦ в Островц, ще спрем да търгуваме електроенергия с Беларус“, каза той на пресконференция след заседанието на правителството.

Според него в този случай Латвия може да търгува с електрическа енергия с трети страни, използвайки латвийско-руския електропровод.
„Решението ни означава, че няма да купуваме беларуска електроенергия чрез тази връзка. Това не изключва възможността да продължим да търгуваме – купуваме и продаваме – руска електроенергия, ние просто изключваме беларуската електроенергия чрез тази връзка“, каза той.

Въпросът остава висящ

Каринс отбеляза също, че в момента не е ясно как ще се осъществява търговията с електроенергия с трети страни.
Според него Министерството на икономиката на Латвия ще се занимава с този въпрос, като разработва конкретна методология в сътрудничество с колеги от Естония, Литва и Европейската комисия.

Източник: http://www.atominfo.ru/newsz02/a0127.htm

Tags: , ,

4 Responses to Латвия да спре търговията на електроенергия с Беларус, ако Беларуската АЕЦ бъде въведена в експлоатация – министър-председател

 1. Росен on 27.08.2020 at 23:40

  Латвийците ръсят невероятни бисери.
  И по какъв признак ще разберат каква електроенергия купуват?
  Това май е същата ситуация като австрийското „противопоставяне“ на чешката АЕЦ Темелин. Но пък с радост внасят евтин ток от Чехия, който пък чехите „гарантират“, че не е от АЕЦ Темелин…

  • TSO on 28.08.2020 at 0:43

   Разбира се какъв е произходът на енергията по моментния разрез на баланса на включените в работа мощности. АЕЦ работи с някакво моментно натоварване X, сумарно всички други производители с Y. Купувачът казва, че изключва едностранно преноса в момент в който Y се изчерпи и ще трябва да се ползва от X.

   Има и уловка. Токът за износ е някаква средна цена между X и Y, а не средната цена на Y. С други думи, търговецът миксира ядрен и неядрен, но продава навън неядрен, а остатъкът, който е ядрен, отива за вътрешния пазар.

   Първоначалната идея на Русия беше друга, но и идеологическата база тогава беше друга.

   • TSO on 28.08.2020 at 0:52

    Когато става въпрос за транзит от трети страни, то се прави моментен разрез на влизащото от и излизащото към взети със съответния знак. Сумата не трябва да е в дефицит, което ще означава, че има недовнасяне.

    И да уточня, че е практически необосновано, както е и технически трудно да се работи с моментна мощност. Работи се с товарови профили, в които енергията се интегрира в 15-минутни интервали, а се нулира салдото в договорен период, примерно в рамките на денонощието отклонението от заданието трябва да е не повече от еди колко си мегават/часа.

 2. TSO on 03.09.2020 at 18:43

  [ТАСС] Россия и Белоруссия создадут рабочую группу для проработки вопросов синхронной работы электроэнергетических систем двух стран, заявил Новак.

  Следва ли да следва, че Новак дискутира индиректно присъединяване на част от руската ЕЕС към ENTSO-E, при условие на изграждане на делителната автоматика в дълбочина в РФ?

  Не е нова идеята, коментирана е.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари