ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Египет отлага с една година издаването на Росатом разрешение за строеж на I блок на АЕЦ „Ел-Дабаа“

26.08.2020

Египет отлага издаването на строителната лицензия на първи енергиен блок на АЕЦ „Ел-Дабаа“ до 2021 г., съобщи Интерфакс на 25 август, като се позовава на корпоративния вестник „Росатом“.

„Ръководителят на Управлението по АЕЦ Амгед Ел-Уейкъл (Amged El-Wakeel, или Амгед Ал-Вакил ) потвърди, че издаването на лицензия за изграждане на първи блок на АЕЦ „Ел-Дабаа“ от Органа за ядрен и радиационен контрол (ENRRA) се очаква през втората половина на 2021 г.
Лицензията ще позволи започване на подготовка за бетониране на фундаментите на обектите”, съобщи корпоративния вестник на Държавната корпорация „Росатом”.

През октомври 2019 г. в кулоарите на форума в Москва г-н Ал-Вакил каза на репортери, че до средата на 2020 г. се очаква разрешение за строеж на първи блок на АЕЦ „Ел-Дабаа“.

„Работим много усилено за получаване на разрешение за изграждането на първи блок на централата. Очакваме да го получим до средата на следващата година“, каза той. Очаква се строителството да започне едновременно. „Надяваме се, че е така – каза Амгед Ал-Уакил, отговаряйки на въпроса за началото на изливането на първия бетон за първия блок. „Но ще ви кажа, че това не е лесна задача, но работим много усилено, за да преминем към изливането на първия бетон до средата на следващата (2020 г. – изд.) година.“

Кратка ретроспекция

На 19 ноември 2015 г. Русия и Египет подписаха междуправителствено споразумение за изграждането на атомна електроцентрала. Договорът за EPC (за инженеринг, доставка и строителство) за АЕЦ „Ел-Дабаа“ е подписан на 31 декември 2016 г. През декември 2017 г. в Кайро ръководителят на Росатом Алексей Лихачов и министърът на електроенергетиката и ВЕИ на Египет Мохамед Шейкър подписаха актове за влизане в сила на търговски договори за изграждане на 4-блоковата АЕЦ „Ел-Дабаа”.
 Планира се изграждането и на четирите блока на атомната централа да приключи до 2028-2029 година.

Подробности на: https://peretok.ru/news/engineering/22454/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари