ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Узбекистан / Страната „Все още не е готова“ да подпише с Русия договор за АЕЦ, но дискусиите са почти завършени

25.08.2020

Узбекистан все още не е готова за подписване на споразумението с Русия за изграждане на АЕЦ, но подробностите по договора са на финален етап.
Това стана ясно от думите на заместник-министъра на енергетиката Шерзод Ходжаев.

През май т.г. Министерството на енергетиката на Узбекистан публикува стратегия, в която потвърди плановете си за изграждането на 2400 мегавата ядрени мощности.
Малко по-рано държавната атомна агенция „Узатом“ обяви, че подготовката за изграждането на първата атомна електроцентрала в Централна Азия е „в разгара си“ и графикът не е повлиян от коронавируса.

 

Като приоритетен обект за инженерно-геоложката работа продължава да се разглежда район близо до езерото Тузкан, западно от столицата Ташкент.

През септември 2018 г. Узбекистан подписа междуправителствено споразумение с Русия за разработването на първата си АЕЦ.

Съоръжението, което ще бъде изградено от руската държавна корпорация „Росатом“, ще има два енергоблока с обща мощност от 2400 мегавата. Първи енергоблок трябва да е готов през 2028 г., а втори – през 2030 година.

Подробности на: https://www.nucnet.org/news/country-not-yet-ready-to-sign-russia-contract-but-discussions-almost-complete-8-5-2020

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари