ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„Росатом” вика всички! Специална акция за радиолюбителите по случай 75-годишнината на ядрения отрасъл

22.08.2020

Радиолюбителите от цял свят ще могат да се запознаят със 75-годишнината на националната ядрена индустрия. Мрежата от информационни центрове за ядрена енергия (ИЦАЭ), заедно с вестник «Страна Росатом» и «ЦНИИТМАШ», стартира радиолюбителска кампания в чест на годишнината.

Идеята за провеждане на радиолюбителска акция дойде на служителите от ИЦАЭ, след като прочетоха майския брой на вестник «Страна Росатом». В него се разказваше за хобито на началника на отдела за информационни технологии на ЦНИИТМАШ Сергей Держановски – радиолюбителството (http://strana-rosatom.ru/2020/05/18/).
Това е рядко, но много интересно занимание. Можем да кажем за елита. В света има около 2 милиона радиолюбители, включително известни хора. Например кралят на Испания Филип VI и руският пътешественик Фьодор Конюхов.

Специално за тази акция Руският съюз на радиолюбителите издаде временен повиквателен знак (инициал) RA75RA.
Акцията ще се проведе от 22 август до 3 септември 2020 г. на територията на ЦНИИТМАШ.
Други радиолюбители от отрасъла ще помогнат на Сергей Держановски за работата на радиостанцията на всички любителски КВ обхвати.

RA75RA QSL card

 Търсенето на кореспондент е творчески процес. Радиолюбителят „обикаля“ обхвата и се опитва да установи контакт с тези, които се появяват в ефира.
Радиолюбителите на „Росатом“ ще обменят позивни и нива на чуваемост с кореспондентите, след което ще говорят за годишнината на индустрията.
За да потвърдят факта на установяване на радиовръзката, радиолюбителите си изпращат взаимно специални QSL картички.

За справка

Дейностите на мрежата на ИЦАЭ са насочени към информиране на обществеността за работата на ядрената промишленост, перспективите за развитие на ядрената енергетика и радиационните технологии; повишаване престижа на професиите в отрасъла; популяризиране на науката, иновативните технологии и техническото образование.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари