ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


От днес за 75 дни Русия отбелязва 75 години ядрена индустрия с над 100 събития

20.08.2020

Точно преди 75 години, на 20 август 1945 г., започва историята на една нова индустрия, която се превръща в основа за развитие на енергетиката и на технологиите в области като медицина, селско стопанство, приложна физика, покоряване на Космоса и много други.

На този ден е издаден указ за създаването на Първа главна дирекция към Съвета на народните комисари на СССР, която да ръководи развитието на атомните проекти на страната.
Датата става отправна точка в историята на руската атомна индустрия, която и досега е основа за развитие на науката и иновациите, и осигурява безопасна и чиста енергия.

Много от технологиите и приложенията, достъпни за хората днес – от диагностичното медицинско оборудване до реакторите от четвърто поколение – са разработени от лидера в световната ядрена индустрия – руската държавна корпорация „Росатом“.

От създаването на корпорацията са построени 102 енергоблока. 78 от тях работят на базата на технологията ВВЕР, получила признание в целия свят. „Росатом“ притежава най-големия портфейл от чуждестранни проекти за строителство на АЕЦ в света.
На различни етапи от реализиране са 36 енергоблока в 12 страни, сред които Унгария, Финландия, Беларус, Индия, Китай, Турция, Бангладеш и други. В България в момента работят два реактора ВВЕР-1000 в АЕЦ „Козлодуй“.

АЕЦ „Козлодуй”, която днес произвежда една трета от електроенергията в България, е първата атомна електроцентрала в Европа с реакторна технология ВВЕР, чиято безопасност и надеждност са изпитани през изминалите десетилетия.
С подкрепата на „Росатом“  успешно бе удължен животът на пети и шести енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“, като по този начин  българските потребители и бизнесът могат да разчитат на евтина и чиста енергия през следващите 30 години.

„Росатом“ е и глобален технологичен лидер в разработването на изследователски реактори и е реализирал 76 проекта в тази област.
Русия е една от страните-основатели на най-големия международен научен и технически проект – термоядреният експериментален реактор ИТЕР, който е базиран на руската технология „токамак“.

„Росатом“ обединява повече от 300 предприятия и организации и над 250 000 служители. Корпорацията отбелязва годишнината с празнична програма, която ще продължи 75 дни.
Ще бъдат организирани над 100 събития – онлайн и на живо, включително концерти, фотоизложби, дигитални и образователни проекти със свободен достъп.

С календара на всичи събития по време на честванията можете да се запознаете на: https://calendar.atom75.ru/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари