ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Производството на литиево-йонни батерии в световен мащаб ще се удвои до 2030 година – анализ

20.08.2020

Изследователската компания Wood Mackenzie публикува прогноза за промени в производството на литиево-йонни батерии през следващите 10 години. Глобалният производствен капацитет за тяхното производство може да се удвои през това време и да достигне 1,3 тераватчаса (TWh) през 2030 година.

От него повече от 800 гигаватчаса (GWh) – или близо 62% – ще дойдат от производството на акумулаторни батерии в Китай.
Европа почти ще удвои пазарния си дял за 10 години – от сегашните 7% до 25%.

Wood Mackenzie очаква 119 компании да произвеждат батерии в световен мащаб до 2030 година. Повечето от тези заводи вече работят или са в процес на изграждане, а проектите на останалите (малко над 50) са в етап на одобрение.

Азиатските производители – CATL, LG Chem, BYD, SK Innovation – са водещи днес по отношение на производството и като цяло ще запазят позициите си след 10 години.
Следват ги компании от Европа – шведския Northvolt и френския ACC (съвместно предприятие между Saft и PSA Group).

„Азиатско-тихоокеанският регион е доминиран от Китай и се очаква да удвои мощностите си от 345 гигаватчаса (GWh) през 2020 г. до повече от 800 GWh до 2030 година.“, пише Митали Гупта – старши анализатор на Wood Mackenzie.
„В допълнение към бързото разрастване на местните доставчици в Китай, чуждестранните производители като LG Chem, Samsung SDI и SK Innovation също добавиха нови продуктови линии, след като получиха право на субсидии от китайското правителство през 2019 година.“

На този фон Европа със сегашните си 7% от световния пазар за производство на батерии изглежда много изоставаща, но ситуацията ще се промени бързо, прогнозират анализатори от Wood Mackenzie.
Планът за декарбонизация на Европейския съюз, субсидиите от регулаторите и електрификацията на градския транспорт рязко увеличават търсенето на батерии и азиатските производители са чувствителни към това.
Те инвестират много в нови заводи в Европа – завод CATL в Ерфурт, завод LG Chem във Вроцлав и завод Samsung SDI в Гьод, Унгария. Northvolt и ACC също разширяват своите мощности.

Това ще даде възможност на страните от ЕС да достигнат 25% от световното производство на литиево-йонни батерии до 2030 г.

В САЩ зелената индустрия ще се съсредоточи върху алтернативните източници на енергия под формата на слънчеви панели и вятърни турбини през следващите десет години, като Tesla ще стане основният производител на акумулаторни батерии в тази част на света. Последната е разработила нов тип захранващи източници съвместно с CATL и планира да пусне собствени монтажни линии в рамките на две години.

Анализаторите отбелязват също, че поради постоянното развитие и новите разработки, производителите не винаги посочват технологията на акумулаторите, която възнамеряват да развиват в заводите си.
Въпреки това, Wood Mackenzie се фокусира върху литиево-йонните акумулатори на базата на никел-манган-кобалт и литиево-желязо-фосфатни батерии.

Източник: https://www.nanonewsnet.ru/news/2020/proizvodstvo-litii-ionnykh-akkumulyatorov-vyrastet-v-chetyre-raza-k-2030-godu

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари