ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Словакия – АЕЦ „Моховце” – Модернизацията на турбогенераторното оборудване ще осигури увеличаване електрическата мощност на първи и втори енергоблок с по 7%

20.08.2020

От четирите енергоблока на централата с реактори ВВЕР440/В213 само първи и втори са въведени в експлоатация през далечните 1998/99 година, а трети и четвърти все още се подготвят за въвеждане в експлоатация. – б.р.

 

 В ляво – блокове 1/2; в дясно – блокове 3/4

 

Мощността на първи и втори енергоблок на АЕЦ „Моховце“ в Словакия ще бъде увеличена от 470 на 500 MW. Работата по модернизиране на турбините на втори енергоблок вече е започнала, като същите дейности ще бъдат проведени и в първи енергоблок в края на годината.

Операторът Slovenské Elektrárne очаква модернизирането на двата енергоблока, което ще увеличи мощността им с около 7%, да се постигне без увеличение на стойността на горивото и разходите за персонал и да доведе до намаляване на стойността на поддръжката през следващите години.

Очаква се втори енергоблок да започне да подава повече електроенергия в мрежата през ноември т.г.. Предвижда се през пролетта на 2021 г. модернизацията на турбогенераторите в първи енергоблок също да бъде приключена.

Подробности на: https://www.world-nuclear-news.org/Articles/Uprate-project-under-way-at-Slovak-units

За справка

Ядреният остров на АЕЦ „Моховце” въпреки, че е базиран на ВВЕР440 е с изменен дизаин.

 

 

 

Това прави енергоблоковете с ВВЕР440/В213 от второ поколение, за разлика от нашите малки блокове, които са от първо поколение.
Тези енергоблокове са приемливи за ЕС и се експлоатират безпроблемно. б.р.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари