ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Чернобилската атомна електроцентрала ще се превърне в изпитателна площадка за експериментални технологии

09.08.2020

Корейският институт за изследвания на атомната енергия (Korea Atomic Energy Research Institute) представи технологии, които ще бъдат тествани в атомната централа в Чернобил в края на 2020 г. Република Корея реши да спре собствените си атомни електроцентрали, които са към края на експлоатационния си живот, и да „отработи” технологиите в Украйна.

Става въпрос за технологията на работа с радиоактивен бетон и технологията за дезактивация чрез пяна. Тези технологии са експериментални и площадката на ЧАЕС трябва да се превърне в „изпитателен полигон“ за тях.

ЧАЕЦ участва в съвместна онлайн среща между Държавната агенция на Украйна за управление на забранената за пребиваване зона – зоната на изключване (ГАЗО) и Корейския институт за изследвания на атомната енергия (KAERI)

Целта на срещата беше да се обсъдят по-нататъшните стъпки на украинската и корейската страна за стартиране на съвместен проект в зоната за изключване и да се подпише меморандум за техническо сътрудничество в областта на научните изследвания и развойната дейност в ядрената енергия.

В резултат на срещата страните решиха през август тази година да подпишат споменатия по-горе меморандум между ГАЗО и KAERI, както и да разработят техническа документация за изпълнението на първия етап на проекта заедно с АЕЦ „Чернобил“.

Според съветника на ръководителя на ГАЗО Олег Насвит, тласък за създаването на подобен проект е приемането от Република Корея на решение за спиране на собствените ядрени централи, които наближават края на експлоатационния си живот. Преди пет години правителството на Корея съвместно с KAERI разработи програма за подготовка на технологията за извеждане от експлоатация на атомните електроцентрали. През това време те са разработили повечето технологии, с изключение на тези, които трябва да бъдат тествани върху реални обекти.

„KAERI изрази желание да намери тези обекти, тъй като в Корея няма такива обекти. Тестваха всичките си технологии само в лабораторията, а сега биха искали да ги тестват на място. Те се интересуват от този вид сътрудничество “, казва г-н Насвит.

За атомната електроцентрала в Чернобил подобен проект предоставя възможност за тестване на най-новите световни технологии, които в бъдеще потенциално могат да бъдат използвани за собствените им нужди за дезактивация на радиоактивно замърсени материали, които се образуват по време на извеждане от експлоатация на атомната електроцентрала в Чернобил и превръщането на обекта „Укритие” в екологично безопасна система.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-201696

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари