ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Първи енергоблок на Беларуската АЕЦ започна зареждането на ядрено гориво – официално прессъобщение

07.08.2020

След като вече накратко ви запознах (http://atominfo.bg/?p=82112 ) с началото на физическия пуск на реакторната установка на първи енергоблок на Беларуската АЕЦ, сега ви предоствям официалното прессъобщение на „Росатом” за събитието.

 

Днес в Първи енергоблок на Беларуската АЕЦ (с основен проектант и изпълнител – инженерното подразделение на „Росатом“) започна зареждането на ядрено гориво.

В 11:45 часа в активната зона на реактора бе заредена първата горивна касета със свежо ядрено гориво. До края на месеца последователно ще бъдат заредени 163 горивни касети.

След зареждането с гориво реакторът ще бъде изведен на минимално контролируемо ниво на мощност – 1% и ще бъдат извършени съответните тестове. От този момент реакторът ще придобие статус на ядрена енергийна инсталация. След потвърждаване на надеждността и безопасността на работата на енергоблока на проектни параметри, започва етапът на енергийното стартиране, по време на който енергоблокът ще бъде включен за първи път в енергийната мрежа.

„Република Беларус стана собственик на енергоблок, построен по най-съвременните технологии от поколение „три плюс“. Референтността на тази технология вече беше потвърдена с експлоатацията на аналогични блокове в Русия. Те отговарят на всички постфукушимски изисквания за безопасност и всички мисии на МААЕ признават тяхната надеждност. За нас е много важно, че първият чуждестранен енергоблок ВВЕР-1200 построихме именно в Република Беларус“, отбеляза генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов.

Реализирането на проекта за строителство на Беларуската АЕЦ се осъществява открито и прозрачно. Централата отговаря на всички изисквания за безопасност на МААЕ. Беларус на регулярна основа си сътрудничи с ръководството и експертите от организацията и взаимодейства с представители на Европейската комисия и Европейската група на регулиращите органи за ядрена безопасност – ENSREG. За периода 2012-2020 г. са проведени 7 ключови мисии на МААЕ, които се препоръчват за страни, които строят за пръв път АЕЦ.

Първи енергоблок на Беларуската АЕЦ е първият енергоблок от най-новото поколение „три плюс“, който се изгражда по руска технология в чужбина.
В момента три енергоблока от подобен тип се експлоатират успешно в Русия – два в Нововоронежката АЕЦ и един в Ленинградската АЕЦ. Освен това, през юли завърши изграждането и започнаха пусковите операции в четвъртия руски енергоблок от поколение „три плюс“ – Шести енергоблок на Ленинградската АЕЦ.

„В сравнение с енергоблоковете от предишното поколение с реактор ВВЕР-1000, иновативният енергоблок от поколение „три плюс“ с реактор ВВЕР-1200 притежава редица преимущества, които съществено повишават икономическите му характеристики и безопасност, отбеляза генералният директор на Концерн „Росенергоатом“ Андрей Петров. „Главната особеност на ВВЕР-1200 е уникалното съчетание на активните и пасивни системи за безопасност, които правят АЕЦ максимално устойчива на външни и вътрешни въздействия. Всички енергоблокове имат уловител на стопилка – устройство за локализиране на стопилката от активната зона на ядрения реактор, както и други пасивни системи за безопасност, които могат да работят при пълно отсъствие на енергоснабдяване и без участието на оператори. Освен това мощността на реакторната инсталация е увеличена с 20%, значително е намалено количеството на обслужващия персонал, проектният срок на работа на основното оборудване е увеличен два пъти от 30 на 60 години, с възможно удължаване с още 20 години.“

Днес основни клиенти за АЕЦ с енергоблокове от поколение „три плюс“ с руски дизайн са Финландия, Унгария, Турция, Бангладеш, Египет и др. Комплексен доставчик за ключовото оборудване за ядрения остров на Беларуската АЕЦ е „Атоменергомаш“.

Горивото е произведено от Новосибирския завод за химически концентрати, като нивото на обогатяване варира от 1,3 до 4,4%.

Днес руската корпорация „Росатом“ е признат световен лидер и единствената компания в света, която реализира серийно строителство на АЕЦ в чужбина. В света са построени 102 атомни енергийни обекта с руски дизайн, от тях 78 енергоблока са с реактори тип ВВЕР. В международния поръчков портфейл на „Росатом“ има 36 енергоблока с реактори ВВЕР на различни етапи от реализация в 12 държави. От тях 25 енергоблока са в процес на строителство в 9 страни.

Tags: , ,

3 Responses to В Първи енергоблок на Беларуската АЕЦ започна зареждането на ядрено гориво – официално прессъобщение

 1. Красимир Христов on 07.08.2020 at 16:53

  Поздравления, желая на колегите всичко да протече гладко. Както е планирано.
  Позволявам си да споделя една мисъл свързана с терминологията.
  Може да съм старомоден, но не мога да проумея защо във всички официални (и не съвсем официални) публикации свързани с Беларуската АЕЦ никога не се говори за „физически пуск“?
  Може ли някой да ми обясни, и не само на мен?

 2. Росен on 12.08.2020 at 17:19

  В прес съобщението на Росатом пише МКУ.
  А иначе явно не отдават толкова голямо значение на физическия пуск, колкото на енергетическия (първите произведени мегавати електроенергия).

  • TSO on 13.08.2020 at 8:57

   Физически пуск се избягва като термин в СМИ. Причината е много проста. Под „физически“ неспециалистите разбират нещо свързано с движение, въртене, физкултура, ако щете. Никой не го свързва с термина „реакторна физика“, която да подскаже, че от този момент натам реакторът от кофа с вода се превръща в сложно съоръжение, което има своите физични закони, трябва да се спазват редица правила и норми …. и най-важното, процесът е подвалстен на „контролиращите физици“. Те винаги мрънкат, че са в ъгъла, при физическия пуск могат да настояват за място на пиедестала.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19