ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия – Станаха известни сумите, изразходвани за утилизация на ОЯГ от изведените от експлоатация атомни подводници

01.08.2020

По време на изпълнението на международните проекти за утилизиране на ОЯГ и атомните подводници, съхранявани в арктически бази в Северозападения федерален окръг, Русия е инвестирала повече от половината от средствата в тях – 47 от 91 милиарда рубли.
Първоначално повече пари бяха отпуснати от чуждестранни партньори, заявиха от Росатом.

 

„Първоначално нашите чуждестранни партньори отделиха повече средства за обезвреждане на подводници, осъществяване на инфраструктурни проекти за управление на отработено гориво и радиоактивни отпадъци.

Ситуацията обаче се промени и до момента общите разходи на Русия и нейните международни партньори приблизително се изравниха. Общо 91 милиарда рубли бяха изразходвани от 2003 до 2019 г., а Русия представляваше повече от половината от тези средства, през тези години тя е отпуснала над 47 милиарда рубли “, посочват от държавната корпорация.

Според Росатом само през 2019 г. Руската федерация инвестира 6,89 милиарда рубли в проекти за обезвреждане на ОЯГ в северозападната част на страната, а международните донори са вложили шест пъти по-малко – 1,03 милиарда.

Сега работата се извършва главно на територията на Мурманска област, където има няколко съоръжения, където се съхранява отработено ядрено гориво и изведени от експлоатация ледоразбивачи и подводници. По-специално, при съхраняването на отпадъци от експлоатацията на ядрения флот в залива Андреева, в базата на военноморските сили Гремиха, където се ремонтират ядрени плавателни съдове, и в складовете за ОЯГ в залива Сайда.
Както по-рано съобщи Анатолий Григориев, ръководител на проекти за международна техническа помощ на проектантското бюро Център за международни програми и проекти в областта на радиоактивните отпадъци, отработеното ядрено гориво и АЕЦ на Росатом, към днешна дата повече от половината отпадъци в Северозападен федерален окръг са отстранени, а проблемът в Далечния Изток е напълно решен.

През 1997 г. Норвегия, заедно с Русия, в рамките на техническата помощ, започват изпълнението на програми за обезвреждане на отработено ядрено гориво и радиоактивни отпадъци по крайбрежието на полуостров Кола.
След това и други европейски страни се включиха в тази работа, появиха се нови направления и технологии за преработка, върху които са работили учени от Руската федерация, Норвегия, Великобритания и Германия.

Източник: ТАСС

Tags: , , ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари