ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Испания удължи срока за експлоатация на АЕЦ „Almaraz” с 10 години

01.08.2020

Министерството на екологичния преход и демографските проблеми на Испания официално удължи срока на експлоатация на АЕЦ „Алмараз“ и АЕЦ „Вандельос“.
Първи енергоблок на АЕЦ „Алмараз“ ще работи до ноември 2027 г., а Втори – до края на октомври 2028 г.

 

 

 

Централата принадлежи на компаниите Iberdrola (53% от акциите), Endesa (36%) и Naturgy (11%). АЕЦ „Вандельос“ ще работи до 2030 г.

Получените разрешения от Съвета по ядрена безопасност на Испания съответстват на меморандума, който Endesa подписа със собствениците на централи в Испания през 2019 г. за пристъпване към постепенно закриване на АЕЦ на страната в периода 2027-2035 година.

За справка

Атомната електроцентрала Алмараз 2.1GW, разположена в Касерес, Естремадура, е най-старата и най-голямата ядрена централа, работеща в Испания.
Тя се състои от два енергоблока по 1050 MW с реактори с вода под налягане (PWR), пуснати в експлоатация съответно през септември 1983 г. и юли 1984 година.

За подготвяното решение ви разказах преди няколко месеца на: http://atominfo.bg/?p=80186

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари