ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Започна производството на робота-прахосмукачка, който ще извлича стопилката от горивото във Фукушима

01.08.2020

Във Великобритания компанията Veolia Nuclear Solutions разработва робот-манипулатор, който ще събира стопилката от горивото в реакторите на повредената през 2021 година атомна електроцентрала Фукушима-1.
Решено е да се започне с реактор № 2, тъй като нивата на радиация в него са по-ниски, отколкото в реакторите на 1-ви и 3-ти блок, които също също са повредени по време на ядрената авария през 2011 година.

Механичното рамо с дължина 22 метра и тегло 4,6 тона ще бъде изработено от неръждаема стомана с висока якост, което ще му попречи да се огъне при издърпване до цялата му дължина. Манипулаторът ще бъде въведен в защитната обвивка на реактора през специален отвор и ще се контролира дистанционно, за да се предотврати разпространението на радиоактивни частици.

Отломките ще се събират върху четката и ще се всмукват във вакуумна камера вътре в машината. По този начин се планира отстраняването на частици с тегло около 1 грам. След претегляне и определяне на степента на радиоактивност те ще бъдат поставени в метален контейнер и изпратени до аналитичен център в префектура Ибараки.

Моделните изпитания на робота-манипулатор ще се проведат във Великобритания през август, а през февруари той ще бъде доставен в учебния център на Японската агенция за ядрена енергия в Нараха (префектура Фукушима), за да се обучават бъдещите оператори как да се сведе до минимум времето, необходимо за прехвърляне на стопилката извадена от реактора в разположения в съседство трансферен контейнер. …

За справка

Стопилката има много високо ниво на радиация: сензорите, разположени на 20 см от нея, показват 6 милисеверта на час. При такова лъчение човек би получил годишната пределна доза на облъчване за 10 минути.
По време на работа хората ще бъдат защитени от антирадиационни панели.

Източник: http://fukushima-news.ru/news/20_metrovyj_robot_pylesos_ochistit_reaktory_fukusimy_video/2020-07-29-3343

 

Tags: , ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари