ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Чешкото правителство и ЧЕЗ подписаха споразумение за новия блок на АЕЦ „Дуковани”

31.07.2020

Във вторник чешкото правителство подписа споразумения с ČEZ за планираното разширяване на основната държавна атомна електроцентрала – “Дуковани”.

 

 

 

Споразуменията обхващат общата структура на проекта и неговата начална фаза, включително провеждането на търг, в резултат на който ČEZ ще получи до 2022 г. предпочитан списък на доставчиците на реакторна технология.
Очаква се договорът с доставчика да бъде подписан през 2024 година. Строителството на новия блок може да започне през 2029 г., а въвеждането в експлоатация през 2036 г.

Чешкото правителство, което притежава 70% от акциите на ČEZ, миналата седмица одобри плановете за предоставяне на безлихвен заем за новия енергиен блок (http://atominfo.bg/?p=81817 ).

Правителството одобри и модел за закупуване на електрическа енергия от новия блок на конкретна цена, като на потребителите ще заплащат разликата, ако тази цена е по-висока от цените на пазара на едро.

Тези планове ще трябва да бъдат одобрени от Европейската комисия, след проверка дали плановете съответстват на правилата на ЕС за държавна помощ.

Наскоро говорител на ČEZ информира новинарския портал NucNet, че на площадката се планира изграждането на един енергоблок от поколение III + с максимална инсталирана мощност 1200 MW.
През март ČEZ поиска разрешение на Държавната служба за ядрена безопасност за изграждането на два нови ядрени енергийни блока в АЕЦ „Дуковани“.

Чешката държава отдавна води преговори с ČEZ за разширяване на ядрения си флот, но разходите и финансирането бяха основните проблемни точки.

Изпълнителният директор на ČEZ Даниел Бенеш каза по-рано, че компанията трябва да подготви търг до юни 2020 г., като предложенията на петте кандидати се очакват през 2021 г.

Той каза също, че пазарните оценки за новия блок варират от 5,9 милиарда до 6,9 милиарда долара, но крайната цена ще бъде обявена на търг.

На площадката на АЕЦ „Дуковани“ има четири блока VVER-440, построени от СССР, а правителството обяви, че те трябва да бъдат заменени с нови след 20-30 години.
Според представителя фактът, че в АЕЦ „Дуковани“ вече работят четири руски блока, няма да повлияе на избора на доставчик на реакторна технология за новите блокове.

Говорител на ČEZ потвърди, че компанията се е консултирала с потенциални оференти и всички те са потвърдили интереса си. Те включват Китайската CGN, френската EDF, KEPCO на Южна Корея, руския Rosatom и американската Westinghouse.

Настоящите блокове на АЕЦ „Дуковани“, които бяха пуснати в експлоатация през 1985-1987 г., ще бъдат изведени от експлоатация не по-късно от 2045-2047 г., което означава, че първоначалните блокове и новият енергоблок ще работят заедно до 10 години. Новият блок има за цел частично да замени съществуващите блокове.

Правителството планира дългосрочна експлоатация на съществуващите блокове на АЕЦ „Дуковани“ до 60 години. ČEZ наскоро обяви инвестиция от около 2 милиарда евро в проект за ПСЕ. Това означава, че годишните инвестиции в модернизация и реконструкция на съществуващи блокове ще се увеличат от 56 на 93 милиона евро до 2028 година.

За справка

Чехия експлоатира шест търговски ядрени енергийни блока. В допълнение към четирите блока на АЕЦ „Дуковани“ в АЕЦ „Темелин“ има още два руски енергоблока с реактори ВВЭР -1000. Според МААЕ, през 2019 г. шестте енергоблока осигуряват около 35% от производството на електроенергия в страната.

През 2014 г. ČEZ анулира търг за изграждането на два нови блока в АЕЦ „Темелин“, след като компанията не получи държавни гаранции за проекта.

Източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2020/07/29/105895

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19