ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ехо от Хирошима – Съдът присъди медицински помощи на жертвите на „черния дъжд“ след бомбардировката

31.07.2020

Районният съд в Хирошима постанови, че жителите на Япония, засегнати от радиоактивния „черен дъжд“ след атомната бомбардировка на града през 1945 година, трябва да получат същите медицински придобивки като останалите оцелели от ядрената експлозия.
Mainichi съобщи за това в сряда, 29 юли, позовавайки се на съдебно решение.

 

 

 

Според вестника съдът удовлетвори иска на 84 мъже и жени за здравни помощи. В решението на съда се стига до заключението, че жертвите на „черния дъжд“ са изправени пред същите здравословни проблеми, както и други лица, които са се озовали в засегнатия район, ограничен до 19 км и ширина 11 км.

Жертвите в тази зона имат право на безплатни медицински прегледи. Сега тези ползи ще бъдат разширени за тези, които са били изложени на радиоактивен дъжд извън засегнатия район, както и за тези, които са консумирали облъчена храна и вода след бомбардировките.

За справка

Атомната бомба „Малкият“ беше хвърлена върху Хирошима в края на Втората световна война от американския бомбардировач В-29 на ВВС на САЩ Enola Gay. Силата на експлозията беше 13 килотона в тротилов еквивалент, радиусът на пораженията беше 1,6 км, а радиусът на взривната вълна – 20 км.
Според различни оценки, на първия ден след експлозията са загинали от 70 хиляди до 100 хиляди души. В края на 1945 г. броят на жертвите нараства до 140 хиляди.

Три дни по-късно върху град Нагасаки е хвърлена поредната бомба с дебелия човек. Силата на експлозията беше около 21 килотона TNT. Загинаха около 74 хиляди души.

Три дни по-късно върху град Нагасаки е хвърлена поредната бомба „Дебелият”. Мощността на взива беше около 21 килотона тротилов еквивалент. Загиналите са около 74 хиляди души.

Източник: Известия

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19