ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Еквадор – Откраднат е опасен уред с радиоактивни елементи

31.07.2020

Неизвестни лица откраднаха радиоизотопен измерител на плътност в близост до Кито (столицата на Еквадор).
Министерството на енергетиката и невъзобновяемите природни ресурси в страната предупреди, че устройството не може да се продава или използва без разрешение.
Още повече, че той представлява сериозна опасност за природата и хората.

 

„На 28 юли 2020 г., около 12:30 часа, е откраднат ядрен измерител на плътност, принадлежащ на г-н Владимир А., вероятно в участъка„ Пифо-Кито “, се казва в съобщението на министерството.

Обстоятелствата на инцидента се разследват от компетентните органи.
В съобщението се подчертава, че откраднатото оборудване съдържа два източника на йонизиращо лъчение.

„Такова лъчение не се усеща, не мирише, не може да се види. Предава се във въздуха на разстояние от няколко метра; колкото по-близо е устройството, толкова по-опасно е. Неправилното боравене с това оборудване е вредно за околната среда и здравето.
Докато взаимодейства с човешкото тяло, радиацията може да причини неблагоприятни ефекти, така че е важно гражданите да стоят поне на десет метра от това устройство “, казаха от министерството, като публикуваха и снимка на измервателя на плътността.

Незаконно е използването на откраднато оборудване с посочения сериен номер, тъй като то изисква специално разрешение за работа.
Следователно устройството няма и търговска стойност.

„Ако знаете къде е оборудването, не го използвайте, не го отваряйте и се обадете веднага на номер 911“, апелираха служителите към населението.

За справка

Измервателите за плътност са предназначени за непрекъснат безконтактен контрол при стационарни условия на плътността на течните среди в тръбопроводи и различни технологични инсталации.
Обхват на тяхното приложение е: черната и цветната металургия, химическата, добивната промишленост, включително и флотацията, както и нефтената, газовата и хранително-вкусовата промишленост.

Източник: ridus.ru

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Бисмут-214 в Полша – въпроси и отговори

На фона на военните действия в Украйна в социалните мрежи и месинджърите се разпространява информация, че след руски удар по военен склад в Хмелницки...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари