ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Еквадор – Откраднат е опасен уред с радиоактивни елементи

31.07.2020

Неизвестни лица откраднаха радиоизотопен измерител на плътност в близост до Кито (столицата на Еквадор).
Министерството на енергетиката и невъзобновяемите природни ресурси в страната предупреди, че устройството не може да се продава или използва без разрешение.
Още повече, че той представлява сериозна опасност за природата и хората.

 

„На 28 юли 2020 г., около 12:30 часа, е откраднат ядрен измерител на плътност, принадлежащ на г-н Владимир А., вероятно в участъка„ Пифо-Кито “, се казва в съобщението на министерството.

Обстоятелствата на инцидента се разследват от компетентните органи.
В съобщението се подчертава, че откраднатото оборудване съдържа два източника на йонизиращо лъчение.

„Такова лъчение не се усеща, не мирише, не може да се види. Предава се във въздуха на разстояние от няколко метра; колкото по-близо е устройството, толкова по-опасно е. Неправилното боравене с това оборудване е вредно за околната среда и здравето.
Докато взаимодейства с човешкото тяло, радиацията може да причини неблагоприятни ефекти, така че е важно гражданите да стоят поне на десет метра от това устройство “, казаха от министерството, като публикуваха и снимка на измервателя на плътността.

Незаконно е използването на откраднато оборудване с посочения сериен номер, тъй като то изисква специално разрешение за работа.
Следователно устройството няма и търговска стойност.

„Ако знаете къде е оборудването, не го използвайте, не го отваряйте и се обадете веднага на номер 911“, апелираха служителите към населението.

За справка

Измервателите за плътност са предназначени за непрекъснат безконтактен контрол при стационарни условия на плътността на течните среди в тръбопроводи и различни технологични инсталации.
Обхват на тяхното приложение е: черната и цветната металургия, химическата, добивната промишленост, включително и флотацията, както и нефтената, газовата и хранително-вкусовата промишленост.

Източник: ridus.ru

Tags: ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари