ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Във Франция тържествено започна сглобяването на реактора ИТЕР – прессъобщение

30.07.2020

Във Франция беше проведена тържествена онлайн церемония, поставяща началото на монтажа на международния термоядрен експериментален реактор ИТЕР, в която участваха официалните представители на страните в проекта. В него си сътрудничат 35 страни, като важна роля, освен държавите-членки на ЕС, имат Русия, САЩ, Индия, Китай, Южна Корея и Япония.

 

 

ИТЕР е експериментален термоядрен реактор, базиран на концепцията за токамак – руска научна разработка, която използва магнитно поле за удържане на гореща плазма в т.нар. „торус“ (въртящ се триизмерен кръг). В основата на горивото за реактора, който ще работи на принципа на синтеза, са морска вода и литий.

Най-големият международен проект цели да постигне и възпроизведе термоядрената енергия на слънцето. Това е научен мега-проект, който възнамерява да покаже, че е възможно да се контролира термоядрен синтез в индустриален мащаб. Изграждането на ИТЕР може да осигури на човечеството надежден източник на енергия, ефективен в продължение на милиони години. Сглобяването и монтажът на токамака е изключително важно събитие за световната наука.

 

В церемонията, отбелязваща историческия момент, дистанционно участие взе президентът на Франция – страната домакин на проекта – Емануел Макрон. „Фактът, че САЩ, Русия, Китай, Япония, Европа, Индия и Корея привличат най-добрите си учени и експертиза в полза на обща кауза, е доказателство, че това, което сближава хората и народите, е много по-силно от това, което ги разединява“, отбеляза в речта си френският президент.

 

В рамките на събитието говори и генералният директор на ИТЕР Бернар Биго, който направи виртуална обиколка на обекта.

Приветствие от президента на Руската федерация Владимир Путин беше прочетено от генералния директор на руската корпорация „Росатом“ Алексей Лихачов:
„ИТЕР, който се превърна в най-големия международен научно-технически проект, е ярък пример за ефективно и взаимноизгодно многостранно сътрудничество.
Както е известно, Русия е една от страните основателки на тази инициатива, призвана да даде важен принос за гарантиране на енергийната сигурност на човечеството и да играе активна роля в нейното реализиране.
В основата на проекта ИТЕР стои разработената в Русия концепция за инсталацията „токамак“.
Днес проектът навлиза в решаващата фаза на своята реализация. Това ни дава основание да вярваме, че целите му ще бъдат постигнати в набелязаните срокове и в обозримо бъдеще ще можем да получим уникален по своята мощност и сигурност източник на енергия. Неговата експлоатация без съмнение ще допринесе за постигане на устойчиво икономическо развитие и повишаване на качеството на живот на милиони хора“. В обръщението си Владимир Путин благодари на всички, които през годините са работили в проекта ИТЕР.

Русия допринася за международния проект по няколко начина: гарантира финансиране за бюджета на организацията ИТЕР, произвежда и доставя 25 вида сложно оборудване от най-висок клас и осигурява руски персонал на място за завършване на проекта.
От руска страна отговорната компания в рамките на проекта е руската държавна корпорация „Росатом“. Участието й се подкрепя от научни и инженерни екипи от различни предприятия в цяла Русия, подобрява сътрудничеството с други институции и организации и осигурява обучението на квалифицирани специалисти в редица руски университети.

Генералният директор на „Росатом“ заяви, че началото на сглобяването на реактора е най-важното събитие за цялата термоядрена общност и за цялата световна наука. „Важно е, че въпреки ограниченията, причинени от епидемията от коронавирус, сглобяването и монтажните дейности започват по график. Сега основното предизвикателство за всички нас е да осигурим своевременен монтаж и сглобяване на инсталацията и да получим първата плазма до края на 2025 г. Това ще демонстрира съгласуваността на действията на всички участници в проекта и високата ефективност на международното сътрудничество“.

Той също отбеляза, че проектът ИТЕР е ярък пример за открито научно и технологично сътрудничество, подчертавайки, че Русия изпълнява задълженията си в проекта ИТЕР да даде своя принос в натура и чрез финансиране в строго съответствие с графика.

„От 2007 г., когато стартира проектът ИТЕР, това е най-големият научен проект в историята – както откъм сложност и разходи, така и от гледна точка на потенциалното му значение за човечеството. В много отношения, според резултатите от него, ще можем да преценим дали термоядрената мечта за неизчерпаем и безопасен източник на енергия ще се превърне в реалност на 21-ви век“, коментира Виктор Илгисонис, член на Международния съвет на ИТЕР, директор на научно-техническите изследвания и разработки на „Росатом“.

Идеята за изграждане на международен термоядрен реактор е първоначално въведена през 1985 г. от Михаил Горбачов и подкрепена от президентите на САЩ Роналд Рейгън и Франция – Франсоа Митеран.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари