ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Постовете за радиационен мониторинг на Колската АЕЦ ще бъдат модернизирани с дозиметри GammaTracer, работещи без захранване в продължение на 10 години

29.07.2020

Мониторингът на радиационната обстановка в района на АЕЦ „Кола“ скоро ще бъде допълнително осъществен с помощта на инструменти GammaTracer, произведени от Германия.
Основната характеристика на новата измервателна апаратура е рекордната автономност до 10 години след загуба на електрозахранване.

Постовете на автоматизираната система за контрол на радиационната обстановка наблюдение на радиацията (АСКРО) около АЕЦ „Кола“ са оборудвани с нови устройства в допълнение към съществуващите интелигентни детектори, произведени от Финландия и руски дозиметри от висок клас, пуснати в експлоатация през 2019 година.

„Оперативната и достоверна информация за радиационната обстановка е един от най-важните елементи за гарантиране на безопасността на персонала на АЕЦ и населението, живеещо в района на местоположението и.
Новите автономни дозиметри ще позволят в автоматичен режим дългосрочно събиране на измервателни данни, дори без използване на външен източник на захранване.
Такъв допълнителен контрол допълнително ще увеличи степента на надеждност на цялата система АСКРО и ще гарантира непрекъснатата й работа при всякакви ситуации“, заяви Владимир Матвеев, главен инженер на „Колската АЕЦ“.

За справка

Автоматизираната система за контрол на радиационната обстановка (АСКРО) е въведена в Колската АЕЦ в периода от 1993 г. до 2000 г. Днес тя включва 15 автоматизирани пунктове за радиационен контрол, 5 автоматични метеорологични станции, метеорологичен радар, две мобилни лаборатории за радиационен и екологичен мониторинг, както и радиоретранслатори и информационно-аналитичен център.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-201276

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари