ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Първи блок на Беларуската АЕЦ се планира да бъде пуснат в промишлена експлоатация през първото тримесечие на 2021 г.

29.07.2020

Първи блок на Беларуската АЕЦ се планира да бъде пуснат в промишлена експлоатация през първото тримесечие на 2021 г.
Това заяви министърът на енергетиката Виктор Каранкевич в интервю за в. „Сб. Беларусь сегодня“, информира БЕЛТА.

 

 

„По всички технологични системи завършват пусково-наладъчните работи , които са необходимите за започване на физическия пуск на първи енергоблок. През този етап в реактора постепенно ще се заредят 163 горивни сборки (касети) с ядрено гориво, последвано от излизане на реакторната установка на МКУ и увеличаване на мощността на реакторната инсталация.

След това ще започне енергийният пуск на енергоблока: който завършва с първите kWh електроенергия – произведена и прехвърлена в електроенергийната система на страната “, каза Виктор Каранкевич.

Това ще бъде последвано от опитно-промишлена експлоатация с постепенно достигане на проектната мощност и всеобхватно тестване на първия енергиен блок при номиналната мощност.
Планира се той да бъде въведен в промишлена експлоатация през първото тримесечие на 2021 година. “

Интегриране на Бларуската АЕЦ в енергийната система на страната

В същото време продължава работата по интеграцията на БелАЕЦ в енергийната система на страната. Това е изграждането на високо маневрени пикови резервни източници с обща мощност 800 MW и изграждането на електрически котли с обща мощност 916 MW в големите електроцентрали и отоплителни централи.
Изпълнени са проекти за изграждане и реконструкция на 1,7 хил. км електропроводи за високо напрежение, които ще осигурят доставката на електроенергия от централата до всеки регион на страната.

Икономия на природен газ и парникови газове

Министърът обърна внимание на факта, че пускането на АЕЦ ще замени 4,5 милиарда кубически метра природен газ годишно.

„Като се вземе предвид, че страната ежегодно внася около 20 милиарда кубически метра газ, спестяванията са значителни“, каза Виктор Каранкевич.

Въвеждането в експлоатация на атомната електроцентрала ще направи възможно намаляването на емисиите на парникови газове с повече от 7 милиона тона годишно.

За справка

В Островец (Република Беларус) се изгражда Беларуска АЕЦ с два реактора ВВЭР-1200 с обща мощност 2400 MW. За първата атомна електроцентрала в Беларус бе избран руски проект от поколение 3+, който напълно отговаря на международните стандарти и препоръки на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) по безопасност.

Източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2020/07/27/105787

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19