ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Петрозаводскмаш сглоби сферичните корпуси за главните циркулационни помпи (ГЦП) за АЕЦ „Руппур“ в Бангладеш

27.07.2020

Петрозаводският клон на АО «АЭМ-технологии» (част от машиностроителния дивизион на държавната корпорация „Росатом” – Атомэнергомаш) приключи сглобяването на комплект корпуси за главни циркулационни помпи на първи енергиен блок на атомната електроцентрала „Руппур”, която се изгражда в Народна република Бангладеш.

След завършване на всички операции по монтаж и заваряване бяха извършени предписаните видове контрол на заварените шевове.

След завършване на монтажа корпусът на ГЦП се подлага на термична обработка за опремахване на остатъчните напрежения след заваряването.
В специална печка (фурна) корпусите се нагряват до температура 640 градуса и се държат 7-8 часа.

За справка

Корпусите на ГЦП са изделия от първи клас на безопасност.
В атомната електроцентрала главните циркулациони помпи осигуряват циркулирането на топлоносителя от реактора към парогенераторите и работят при налягане на охлаждащата течност от около 160 атмосфери и при температура около 300 градуса. Масата на един корпус е повече от 31 тона с височина 3,5 м и ширина над 3 м. Комплектът за доставка за един силов агрегат се състои от четири сферични корпуса на ГЦП.

АЕЦ „Руппур“ с два реактора ВВЭР-1200 и обща мощност 2400 MW се изгражда по руски проект на 160 км от столицата на Бангладеш, Дака. За първата атомна електроцентрала в Бангладеш беше избран руски проект с реактори ВВЭР-1200, който беше успешно реализиран в енергоблок № 1 на Нововоронежската АЕЦ-2. Това е еволюционен проект от поколение III+, който напълно отговаря на международните изисквания за безопасност.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-201220

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19