ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай произведе близо 60 GW слънчеви елементи (клетки) през първото полугодие на 2020 година

27.07.2020

Според Китайската асоциация за фотоволтаична индустрия през първите шест месеца на тази година Китай произведе 75 GW силициеви пластини, 59 GW слънчеви елементи (клетки) и повече от 53 GW слънчеви модули, което е увеличение от 19%, 15,7% и 13,4%. съответно отколкото през първата половина на миналата година.

 

 

С други думи, „коронавирусната криза“ не оказа никакъв ефект върху производството на компоненти за слънчева енергетика.

В същото време е очевидна нарастваща разлика между растежа на производството и забавянето в изграждането на нови слънчеви електроцентрали.

През първата половина на годината Китай пусна в експлоатация „само“ 11,5 GW слънчеви централи. Асоциацията обаче очаква до края на годината да бъдат пуснати в експлоатация 40-43 GW, което е повече отколкото през 2019 г. (около 30 GW).
В същото време обемът на новите въвеждания в експлоатация в света вероятно няма да достигне нивото от миналата година. По-оптимистични прогнози за глобалното развитие обаче бяха озвучени от анализаторът на PV InfoLink Лин Яронг, който смята, че фотоволтаичните мощности по света ще се увеличат със 121,1 GW през 2020 година.

Според говорител на Wood Mackenzie, предлагането (на модули и елементи) е почти двойно по-голямо от търсенето, което води до по-нататъшно намаляване на цените.

Китайските власти се борят срещу свръхпроизводството на компоненти, като определят строги критерии за ефективност при производството на слънчеви модули.

Заместник-директорът на Центъра за развитие на възобновяемата енергия към Института за енергийни изследвания на Националната комисия за развитие и реформи, отбеляза, че до края на следващия 14-и петгодишен план (2021-2025 г.) инсталираните мощности на слънчевата енергетика в Китай ще достигнат 500-530 GW.
Тоест китайците ще изграждат средно годишно по над 50 GW слънчеви електроцентрали.

Източник: https://elektrovesti.net/71898_kitaytsy-proizveli-pochti-60-gvt-solnechnykh-elementov-za-pervoe-polugodie-2020-goda

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари