ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Въздействие на замърсяването на въздуха върху производството на слънчевите електроцентрали: Уроци от карантината COVID-19

27.07.2020

Германски учени от института Хелмхолц Ерланген-Нюрнберг, заедно с партньори от Масачузетския технологичен институт и компанията Cleantech Solar, изчислиха влиянието на COVID-19 върху производството на фотоволтаичните слънчеви електроцентрали.
Разбира се, не става дума за влиянието на вируса, а за последствията от „голямата карантина“, довела до значително пречистване на въздуха в много от най-замърсените региони на планетата.

 

Изследването е публикувано в научното списание Joule в статията „Влиянието на мерките, свързани с COVID-19 върху слънчевия ресурс в Зони с високо ниво на замърсяване на въздуха (The Impact of COVID-19-Related Measures on the Solar Resource in Areas with High Levels of Air Pollution).

Авторите отбелязват, че положителното въздействие на карантината върху производството на слънчева енергия не е неочаквано, но те искат да разработят научен подход за надеждно измерване на въздействието на намаленото замърсяване на въздуха върху слънчевата енергетика.

Проучването използва пиранометър за измерване на слънчевата радиация в близост до търговска фотоволтаична инсталация в района на голям Делхи по време на карантина.
Данните за концентрацията на фин прах са получени от серия измервания в посолството на САЩ в Делхи, където се записват стойностите на всеки час.
Слънчевите електроцентрали в този град, който е един от най-замърсените на планетата, може да претърпят повече от 10% намаляване на мощността поради замърсяването на въздуха, казват учените.

Измерванията показаха, че по обяд в края на март – след като карантината започна на 24 март – нивото на слънчева радиация беше 950 вата на квадратен метър. В същото време в предишни години (от 2017 до 2019 г.) тя е била 880 вата на квадратен метър. Това е увеличение с 8,3%.
Наличната информация за качеството на въздуха и фините прахови частици доведе до заключението, че по-чистият въздух е основната причина за по-високата слънчева радиация и следователно по-високата производителност на слънчеваите инсталации.

Такава промяна е равностойна на преместване на слънчева централа от дъждовна Англия в по-слънчевия Нюрнберг, твърдят авторите.
„Очаквахме разликата, но бяхме изненадани колко силно изразен е ефектът.“

През април слънчевата радиация също беше с 5,9% по-висока, но през февруари или началото на март изследователите не откриха голяма разлика в сравнение с предишни години. „След избухването на Covid-19, първо комендантският час от 22 март, а след това карантините бяха в сила в цяла Индия … След тези мерки в Делхи беше наблюдавано необичайно ясно небе.“

Трябва да се подчертае, че това подобрение на производителността е постигнато, въпреки факта, че качеството на въздуха в Делхи все още е по-лошо, отколкото средно в другите градове по света през целия карантинен период.

По време на пандемията „имаме малко поглед върху това как изглежда светът с по-чист въздух. Слънчевите панели могат да играят важна роля за изравняване на кривата на климата. Използването на повече слънчеви генериращи системи може да засили процеса, което ще доведе до по-прозрачен и по-чист въздух “, казва Ян Мариус Питърс, водещ автор на изследването.

Източник: https://elektrovesti.net/71900_vliyanie-zagryazneniya-vozdukha-na-vyrabotku-solnechnykh-elektrostantsiy-uroki-karantina-covid-19

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19