ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай успешно стартира първата си мисия към Марс

26.07.2020

На 23 юли от 12:41 часа (пекинско време) от космодрума Венчанг / пров. Hainan, Южен Китай / ракетата-носител Changzheng 5 изнесе сондата Марсиан, която повече от 2000 секунди след изстрелването беше поставена в предварително определената орбита и започна своето пътуване към Червената планета.
Този старт беше първата стъпка на Китай към независимо проучване на планетите на Слънчевата система.

 

 

Като част от своята мисия марсианската сонда ще извършва орбитални полети, ще кацне на повърхността на Марс и ще се движи по нея. Този старт е първата стъпка на Китай в изследването на планетите от Слънчевата система.

След около 36 минути космическият апарат, състоящ се от орбитална станция и роувър, е изведен в трансферната орбита Земя-Марс и започва почти седеммесечното му пътуване до Червената планета, съобщиха от китайската държавна космическа администрация.

Първата китайска мисия на Марс се нарича „Tianwen 1”, което означава „Въпроси към небето”.
Името идва от стихотворение, написано от Qu Yuan / около 340-278. преди Новата ера /, един от най-големите поети на древен Китай. Той символизира желанието на китайската нация да търси истината и да изследва природата и Вселената.

Интересни факти

Освен това всички компоненти на станцията са създадени в Китай.

Ако мисията бъде успешна (полетът ще продължи около седем месеца), КНР ще стане третата страна след САЩ и СССР, които са доставили свой летателен апарат на съседната планета.
Предполага се, че космическата станция ще остане в орбита на Марс три месеца, ще кацне роувърът, който ще изследва повърхността, ще търси вода и възможни следи от живот.

Подробности със снимки от излитането на: http://russian.news.cn/2020-07/23/c_139234617_4.htm

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари