ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Росатом планира да пусне в експлоатация реактор на разтопени соли в ГХК през 2031 година.

24.07.2020

Държавната корпорация „Росатом“ възнамерява през 2031 г. да въеде в експлоатация изследователски реактор за разтопени соли (ИЖСР) с модул за преработка на ядрени отпадъци, който се разработва в „Минно-химическия комбинат“ (ГХК, Железногорск, Красноярски край), съобщава корпоративния вестник „Вестник ГХК„.

 

 

По-рано, позовавайки се на пресслужбата на Минно-химическия комбинат, беше съобщено, че предприятието е започнало работа по създаването на ИЖСР. За изпълнител на научноизследователската и развойна дейност беше избран Научно-изследователски и конструкторски институт на Н.А. Доллежаля (НИКИЭТ, Москва, част от „Росатом“).

Статията в корпоративния вестник отбелязва, че до 2024 г. значителна част от научноизследователските и опитно-конструкторски работи (НИОКР) трябва да бъде завършена.

„През 2024 г. или малко по-късно ще бъде създадена контурна инсталация – може да се каже, фрагмент от ЖСР и ГХК трябва да получи лицензия за поставяне.
А през 2027 г. се очаква да получи – ИФ – строителна лицензия.

През 2031 година ИЯУ ЖСР (изследователска ядрена инсталация на базата на реактора на разтопени соли) в ГХК трябва да заработи “, се казва в статията.

Източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2020/07/23/105717

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари