ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Чехия – Правителството одобри безлихвен заем на ЧЕЗ за изграждането на нов енергоблок на площадката на АЕЦ „Дуковани”

24.07.2020

Чешкото правителство одобри план за отпускане на безлихвен заем на държавната компания ČEZ, за да намали разходите за изграждането на нов енергоблок, който да замени въглищните централи.
Властите в Чехия са категорични, че запазват ядрената енергетика като я смятат за безвъглеродна алтернатива.

 

„Ние осигуряваме стабилен източник и достъпна цена на електроенергията“, заяви министърът на индустрията Карел Хавличек в Twitter. Заемът би помогнал за икономическата жизнеспособност на новия енергоблок в съществуващата АЕЦ „Дуковани“.

Освен това, правителството планира да купува електроенергия от 1200-мегаватовия енергоблок на цена, определена според предварително договорени стойности по време на строителството, за да даде на ČEZ достатъчно сигурност.
Финансирането трябва да получи одобрение от Европейската комисия, за да гарантира, че отговаря на правилата на ЕС за държавна помощ.

Според правителството и ČEZ проектът може да струва около 6 милиарда евро, но критиците подчертават, че ядрените проекти почти винаги надхвърлят първоначалните прогнози.
Правителствен документ, с който „Ройтерс“ разполага, показва, че заемът може да покрие 70% от разходите, като първоначално ще е безлихвен, а след въвеждането на новия реактор в експлоатация, ще се начислява 2% лихва.

ČEZ ще има възможност да отчете печалба от проекта, за да изпълни задълженията си към акционерите, заявиха от правителството.

Очаква се руската „Росатом“, китайската CGN, френската EDF, южнокорейската KHNP, американската Westinghouse и съвместното предприятие между френската компания Areva и японската Mitsubishi да участват в търга за изграждане на нови ядрени мощности в Чехия.

Източник: http://www.reuters.com/

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари