ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Монтиран е ускорителят за новия белгийски изследователски реактор Myrrha

23.07.2020

В белгийския център за ядрени изследвания (SCK-CEN) е монтиран основният елемент на протонния ускорител, който е необходим за работата на новия изследователски реактор Myrrha.

 

 

 

Реакторът Myrrha се изгражда, за да замени реактора BR2, който в момента работи в този ядрен център, който е към края на експлоатационния си живот.
Основните задачи на новия реактор ще бъдат, първо, експериментално разработване на технологии за трансмутация на дългоживеещи изотопи в радиоактивни отпадъци и второ, производство на радиоизотопи за медицински цели.
Също така новият реактор ще извършва научни изследвания в областта на ядрената физика и материалознанието.

Новият реактор принадлежи към клас ядрени инсталации, наречен „подкритична сборка“ – тоест, за разлика от енергийните реактори и по-мощните изследователски реактори, количеството на делящ се материал в него няма да е достатъчно за спонтанно стартиране на верижна реакция, следователно, за иницииране на ядрени реакции в него ще бъде използван протонният поток, получен в ускорителя.

Подробности на: https://www.atomic-energy.ru/news/2020/07/22/105656

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари