ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Европа – Ядрената пътна карта с Индия включва непрекъснато сътрудничество по ITER

22.07.2020

Индия и Европейският съюз постигнаха споразумение за пътна карта за ядрено сътрудничество за мирни цели до 2025 г.
Тя включва взаимодействие в областта на научните изследвания и в развитието на ядрената енергетика като обхваща и партньорството по проекта за Международен термоядрен експериментален реактор (ITER).

Пътната карта между Европейската общност за атомна енергия (Евратом) и индийските власти се фокусира върху сътрудничеството между изследователските програми на ЕС за нови начини за използване на ядрената енергия, заявиха представители на ЕС.
Според публикации в индийската преса, пътната карта ще даде възможност за сътрудничество между Индийския департамент за ядрена енергия и Евратом по въпроси, свързани с цивилни ядрени приложения в области като селското стопанство, здравеопазването и промишлеността, както и в управлението на радиоактивни отпадъци, на ядрения синтез и на ядрената сигурност и безопасност.

 

Базираната в Мумбай компания Larsen&Toubro наскоро обяви, че окончателните сегменти на криостата (термостат за поддържане на ниска температура) за съоръжението са готови за изпращане и това е постигнато осем години след подписването на договора за тяхното производство.

В проекта ITER си сътрудничат общо 35 държави. Освен ЕС и Индия, членове в консорциума са Китай, Япония, Корея, Русия и Съединените щати. Всички те обединяват ресурси в името на общата цел да преодолеят една от най-големите граници в науката – възпроизвеждането на безграничната енергия на Слънцето и звездите. ЕС осигурява близо 50% от бюджета за проекта, който струва 20 милиарда евро.

Подробности на: https://www.nucnet.org/news/nuclear-roadmap-with-india-includes-continued-cooperation-on-iter-7-5-2020

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари