ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Новият енергоблок на Ленинградската АЕЦ е готов за етапа на физическия пуск

15.07.2020

В енергоблок № 6 ВВЭР-1200 на Ленинградската АЕЦ (ЛАЕЦ) завърши ревизията на основното оборудване на реакторната инсталация преди началото на физическия пуск.

 

Специалистите отвориха цялото основно технологично оборудване, провериха и оцениха неговото състояние, извършиха пред-експлоатационен контрол на метала на корпуса на реактора, парогенераторите, резервоарите на системата за аварийно охлаждане на активната зона, заварените съединения на главния циркулационен тръбопровод и тръбопроводите на системите важни за безопасността на блока.

Резултатите от многобройни проверки потвърждават, че блокът е напълно готов за зареждане на ядреното гориво.

„204 индивидуални и комплексни изпитания, извършени по време на фазата на студено-горещата обкатка, се превърнаха в сериозно изпитание за оборудването и технологичните системи на блока“, заяви Александър Беляев, главен инженер на ЛАЕЦ-2.
„Проверката показа, че цялото оборудване е работило успешно при експлоатационни параметри и е готово за стартиране на физическия пуск“.

Като част от ревизията експертите извадиха и имитаторите на горивните сборки от активната зона на реактора, оцениха състоянието им, провериха вътрешнокорпусните устроиства и системите за вътрешнореакторен контрол и извършиха в пълен обем борните промивки.

Веднага след ревизията, стартира етапът на физическия пуск на енергоблока, по време на който 163 касети със свежо ядрено гориво ще бъдат заредени в активната зона на реактора.

През 2020 г. енергоблокът ще премине през етапите на енергийния пуск, опитно-промишлена експлоатация и заключително комплексно опробване на номинална мощност.

Въвеждането в експлоатация на енергоблок № 6 ВВЭР-1200 на Ленинградската АЕЦ ще се извърши в началото на 2021 година.

Източник: https://www.rosenergoatom.ru/zhurnalistam/news/35631/

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари