ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Северна Америка – „Candu” постави нов рекорд за непрекъсната експлоатация

12.07.2020

Блокът Darlington 1 постави нов канадски и северноамерикански ядрен рекорд с 895 последователни дни непрекъсната експлоатация.
Реакторът Candu на Ontario Power Generation (OPG) беше включен към енергийната система от 26 януари 2018 г., без да е необходимо да бъде извеждан от експлоатация за поддръжка или ремонт.

Darlington 1′s turbine hall (Image: OPG)

„Забележителният резултат на блок 1 е отражение на силната отдаденост и ангажираността на нашите служители да постигнат ефективни и стабилни показатели от нашите енергоблокове в полза на всички онтарийци“, каза главният инженер на OPG Шон Гранвил. „Тази история на успеха е свидетелство за надеждността на централата в Дарлингтън, която произвежда чиста електроенергия 24 часа на ден, седем дни в седмицата.“

Предишният рекорд от 894 дни е реализиран от блок 7 в АЕЦ „Pickering” на OPG.

За справка

Candu са водни реактори с тежка вода под налягане (PHWRs).
Както PHWR, така и усъвършенстваните реактори с газово охлаждане (AGRs) са проектирани да се презареждат с гориво, без да се изключват.

Световният рекорд за непрекъсната експлоатация на ядрена централа в момента се държи от първи блок 1 на АЕЦ „Kaiga” в Индия – също PHWR – който беше спрян на 31 декември 2019 г. след 962 дни експлоатация, счупвайки предишния рекорд от 940 дни, поставен от британската АЕЦ „Heysham II” с AGR през септември 2016 година.

И още нещо

Четирите реактора на АЕЦ „Дарлингтън” от скоро произвеждат медицинските изотопи кобалт-60, който се използва за стерилизиране на медицински изделия за еднократна употреба и молибден-99, използван в медицинската и образна диагностика.

Източник: https://www.world-nuclear-news.org/Articles/Candu-unit-sets-North-American-operating-record

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари