ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Саудитска Арабия стартира „най-голямото“ производство на „зелен” водород в света

12.07.2020

ACWA Power, Air Products и специалната икономическа зона NEOM на Саудитска Арабия създадоха консорциум, чиято цел е да създаде масово производство на зелен водород. Всъщност то ще бъде разположено в икономическата зона NEOM.

 

Предприятието на стойност 5 милиарда долара ще произвежда 650 тона водород на ден, за да го изнася „на глобалните пазари“.

Електролизерите Thyssenkrupp и „повече от 4 GW слънчева, вятърна енергия и системите за съхранение на енергия“ ще бъдат използвани за производство на водород (Saudi ACWA Power е един от най-големите световни играчи във възобновяемата енергетика).

Компанията също ще произвежда азот чрез сепарация (разделяне) на въздуха, използвайки технологията Air Products и 1,2 милиона тона зелен амоняк годишно.

„За нас е чест и гордост да работим с ACWA Power и NEOM и да използваме доказана технология, за да превърнем мечтата на света за 100% чиста енергия в реалност“, заяви Сейфи Гасеми, председател и изпълнителен директор на Air Products.

Производството в завода NEOM трябва да започне през 2025 г., се казва в съобщение на партньорите.

Зеленият водород е гореща тема. Той се счита за едва ли не основният елемент на „окончателното“ решение на проблемите с декарбонизацията.
Пилотни проекти в областта на зеления водород се изпълняват по целия свят.

Растежът на мащабите е предпоставка за намаляване на разходите за електролизата на водата и такъв голям проект със сигурност е важен за разширяване и ускоряване на пазарните перспективи на зелен газ.

Освен това Саудитска Арабия може да предложи изключително ниски цени на слънчевата електроенергия, което допълнително ще повиши конкурентоспособността на „зеления” водород в този случай.

Източник: https://elektrovesti.net/71647_saudovskaya-araviya-zapuskaet-krupneyshee-v-mire-proizvodstvo-zelenogo-vodoroda?preview=1

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари