ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


«Энергоатом» – Най-оптималният метод за извеждане от експлоатация на енергийните блокове ще отнеме 52 години

10.07.2020

НАЭК «Энергоатом» счита, че най-оптималният метод за извеждане от експлоатация на енергоблокове от АЕЦ е отложеният демонтаж с продължителност 52 години.
Това ще намали до минимум радиационното (дозовото) натоварване на персонала и ще даде време за натрупване на средства за демонтажа.

 

 

 

„Това е методът на забавено демонтиране с 30-годишен период на изчакване, който днес изглежда най-оптималният за украинските атомни електроцентрали“, се казва в съобщението.

Методът на отложения демонтаж се състои в поддържане на енергийния блок в безопасно състояние в продължение на няколко десетилетия след отстраняването на ядреното гориво от него.
Това е необходимо за намаляване на дозата на излъчването от най-замърсеното с радиация реакторно оборудване и конструктивни елементи на енергоблока.

„През това време блокът, така да се каже „изстива“, тъй като общото ниво на радиационно замърсяване намалява поради естествения разпад на някои радиоактивни вещества. Следователно този метод позволява демонтирането на оборудването и конструкциите с много по-ниски радиационни натоварвания за персонала “, обясняват от Энергоатом».

Вторият метод, който се обмисля, е методът за незабавно демонтиране. Енергийният блок се привежда в безопасно състояние веднага след изчерпване на експлоатационния му ресурс.
След необходимото отлежаване на ядреното гориво в реактора или в БОК то се изважда от енергоблока и веднага започват дейностите по демонтиране на оборудването и елементите от конструкцията на блока, които са радиоактивно замърсени.

Ситуацията, когато всички енергийни блокове ще бъдат изведени едновременно е невъзможна, обясниха от «Энергоатом».

„Първо, завършването на срока за експлоатаия на всеки от 15-те енергийни блока, работещи в Украйна, е по различно време, тъй като те не са построени едновременно. А и животът на повечето от тях е удължен.
Второ, според сценария на така наречения отложен демонтаж, извеждането от експлоатация на един енергоблок ще продължи най-малко 52 години “, заявиха от компанията.

Например, първи през 2030 г. трябва да бъдат спрени за извеждане от експлоатация блокове 1 и 2 на Ровненската АЕЦ с реактори ВВЭР-440.

Разходи по извеждането от експлоатация

Пресслужбата на «Энергоатом» цитира оценки на европейските експерти за стойността на извеждането от експлоатация на украинските енергийни блокове. Така, че за един енергоблок с реактор тип ВВЭР-440 сумата ще възлиза на 288 милиона щатски долара.
За извеждането от експлоатация на един енергоблок с реактор тип ВВЭР-1000, които са инсталирани в повечето украински атомни централи, ще е необходимо да се изразходват около 367 милиона долара.

«Энергоатом» планира да изразходва тези средства постепенно през целия 52-годишен процес на извеждане от експлоатация на енергийния блок. Изборът на метода на отложено демонтиране е свързан преди всичко с необходимостта от време за натрупване на средствата.

Източник: https://elektrovesti.net/71668_naibolee-optimalnyy-metod-snyatiya-energoblokov-s-ekspluatatsii-budet-zanimat-52-goda-energoatom

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари