ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Великобритания – Инвестициите на Китай в ядрената енергетика може да бъдат преразгледани?

10.07.2020

Британският министър на бизнеса Алок Шарма предложи преразглеждане на китайските инвестиции в ядрената енергетика на Великобритания на фона на нарастващите призиви от страна на торите за ревизиране на отношенията с Пекин.

 

Докато премиерът Борис Джонсън е изправен пред натиск да компенсира ролята на Китай в критичната национална инфраструктура и различни индустрии, Шарма заяви, че правителството ще разглежда въпроса от всички страни.

Група депутати от Консервативната партия, които започнаха кампания срещу участието на Huawei в новата 5G мрежа на Обединеното кралство, обявиха, че ще настояват за по голям контрол върху китайските инвестиции и в други сектори.
В момента вниманието им е фокусирано върху ядрената сфера, в която китайска държавната корпорация CGN прави сериозни инвестиции в новоизграждащата се АЕЦ „Хинкли Пойнт Си“ в Съмърсет.

Други китайски компании са придобили дялове в части от националната енергийна мрежа на страната, в Thames Water, отговаряща за общественото водоснабдяване и пречистване на отпадни води.

Китай е готова до 2025 г. да инвестира 105 млрд. паунда в инфраструктурата на Великобритания.

Подробности на: https://www.telegraph.co.uk/politics/2020/07/07/chinese-investment-britains-nuclear-energy-sector-could-reviewed/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари