ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Финландия – TVO очаква преработен график за въвеждане в експлоатация на “Olkiluoto-3” с EPR-1600

06.07.2020

Финландската комунална компания Teollisuuden Voima Oyj (TVO) очаква да получи преработен график през август от консорциума Areva-Siemens за въвеждане в експлоатация на EPR Olkiluoto 3 (OL3). Зареждането на ядреното гориво, което беше планирано за миналия месец, се забави, наред с други неща поради пандемията COVID-19.

 

През април TVO заявиха, че мерките, въведени в централата за предотвратяване на разпространението на коронавируса, „може би са добавили значителна несигурност към напредъка на проекта“.
Тогава TVO каза, че от консорциума „Арева-Сименс“ е бил уведомен, че зареждането на горивото няма да се осъществи по плана през юни.
Началото на редовното производство на електроенергия, планирано за март 2021 г., също може да се забави. Areva-Siemens заяви, че ще актуализира графика за централата веднага щом стане известно въздействието на пандемията на коронавирус.

„Новото ръководство на Areva, фирмата доставчик, подготвя финансово решение за завършване на проекта в съответствие с предстоящ график“, каза TVO. „TVO също преговаря с доставчика на енергоблока консорциума Areva-Siemens относно условията за завършване на проекта OL3. Работата по преразглеждане на графика с консорциума Areva-Siemens все още е в ход и активно се придвижва напред.“

Финанси, отговорности и лицензиране

Консорциумът от доставчици на OL3 – Areva GmbH, Areva NP SAS и Siemens AG – изграждат блока по договор с фиксирана цена до ключ.
Те носят солидарна отговорност за договорните задължения до края на гаранционния период.
Консорциумът започна изграждането на Olkiluoto 3 през 2005 г. Завършването на реактора първоначално беше планирано за 2009 г., но проектът имаше различни закъснения и неуспехи.

TVO получи лицензия за експлоатация от правителството на Финландия за OL3 през март миналата година, но зареждането с гориво се забави поради бавен напредък при тестовете на системата и проблеми с доставките на резервни части.
TVO подаде заявление през април тази година до финландския ядрен регулатор за разрешение за зареждане на ядрено гориво в реактора, но заяви, че изчислява, че ще са необходими няколко месеца, за да се получи разрешението.

Източник: https://www.world-nuclear-news.org/Articles/TVO-awaits-revised-schedule-for-OL3-commissioning

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари