ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – АЕЦ „Ферми”- Мушици-еднодневки едва не оставиха без външно захранване втори енергоблок на централата

06.07.2020

 

Не е за вярване, но е факт

Загубата на един от външните електропроводи на блок „Ферми-2“, която се случи в сряда и доведе до старта на дизелгенераторите, се случи почти като във вицовете.

 

Излюпилите се през нощта огромни рояци мушици- еднодневки (Mayflies) така са облепили един от електропроводите в района на ОРУ, че са предизвикали късо съединение.

 

„Това се случи след голямо излюпване на мушици през нощта“, съобщи говорителят на Ферми Стивън Таит. „Много от тях са кацнали на екипировката в ОРУ, което е причинило волтова дъга или късо съединение на оборудването и изключване на една от нашите линии“.

Централата редовно намалява броя на външните и вътрешните светлини, видими в района през това време на годината, за да възпрепятства появата на мушиците там, каза г-н Тайт.
Предприемат се и други действия, за да се сведе до минимум въздействието на насекомите, обясни той.

„Енергоблокът остана в безопасно и стабилно състояние през цялото събитие“, а здравето и безопасността на обществеността никога не са били нарушавани, каза той.

Електроцентралата е в процес на възстановяване на щетите.

Какво не знаем за тези насекоми?

Mayflies е крилато насекомо, което се развива по речните и езерните дъна и се появява в края на юни до началото на юли, за да се чифтосва.
Те са знак за добро екологично здраве, неспособни да оцелеят в райони с високо замърсяване, но огромният им брой може да причини поразия, когато се роят през нощта в осветени райони.

Техният брой е бил толкова дебел по езерото Ери, река Детройт и езерото Сейнт Клер, че понякога са се появявали на метеорологичните радари.
Друг сериозен проблем е, че правят пътищата опасно хлъзгави.

Източник: https://www.toledoblade.com/local/suburbs/2020/07/02/suspected-mayfly-swarm-causes-power-loss-at-nuclear-plant-in-michigan/stories/20200702108

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари