ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Япония реши да затвори електроцентралите си на въглища до 2030 г.

05.07.2020

Решението за спиране на експлоатацията на електроцентрали с въглища е взето от Япония, заяви министърът на икономиката, търговията и промишлеността Хироши Каджияма на 3 юли, съобщи Kyodo News.

 

 

Причината за решението беше желанието за намаляване на въглеродните емисии и преминаване към възобновяеми енергийни източници. Планира се централите да бъдат спрени до 2030 година.

Освен това министърът заяви, че правителството обмисля затягане на изискванията за субсидии за компаниите износители на въглищни технологии.
Съобщава се, че това се дължи на критиката на подобна политика от страна на други държави.

Ден по-рано, на 2 юли, стана известно, че правителството обмисля възможността за отказване на 90% от въглищните централи. На 25 февруари министърът на околната среда Шинджиро Коидзуми обяви, че японското правителство ще обмисли варианти за преразглеждане на политиката на субсидиране на компаниите за износ на въглищни технологии.

На срещата на ООН за изменението на климата на 12 декември той също изрази тази идея и заяви, че страната не може бързо да се откаже от използването на такива електроцентрали.

След катастрофата през 2011 г. в атомната електроцентрала Фукушима-1, Япония изостави атомната енергия и затвори всичките си реактори, включително инсталации за изследвания и преработка на горива. От 2015 г. обаче част от реакторите са рестартирани.

Източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2020/07/03/105086

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари