ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Увеличението на радиационния фон над Европа се дължи на ядрен реактор – МААЕ

04.07.2020

Агенцията подчерта, че концентрациите на радиоактивни частици във въздуха „са много ниски и не представляват заплаха за здравето на хората и околната среда“.

Увеличението на нивата на радиация в Северна Европа вероятно се дължи на ядрен реактор, чието местоположение е малко вероятно да бъде определено, докато такава информация не бъде предоставена от страната, в която е настъпила емисията. Това съобщиха от пресслужбата на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

 

 

Първа докладва за увеличение на фона на цезий-134, цезий-137, рутений-103 и други изкуствени радионуклиди в края на юни в Организацията за всеобхватна забрана на ядрените опити.
В Холандия се смята, че възможен източник е разхерметизирана горивна касета в Ленинградската или Колската АЕЦ. В Русия всичко товасе отрича.

МААЕ смята, че увеличението на фона се дължи на ядрен реактор, „който работи или е в ППР, когато могат да се появят много ниски емисии на радиоактивни вещества“.

„МААЕ изключи, че емисията се дължи на неправилно боравене с радиоактивен източник. Малко вероятно е да е свързано с инсталация за преработка на ядрено гориво, съоръжение за съхранение на отработено гориво или използване на радиация в промишлеността или медицината“, посочва агенцията.

Източник: https://elektrovesti.net/71589_pidvishchennya-radiatsiynogo-fonu-nad-evropoyu-povyazane-z-yadernim-reaktorom-magate

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари