ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия е патентовала енергийна установка за базата на Луната

04.07.2020

Руските експерти са получили патент за електроенергийна установка за лунната база. Тя може да се използва за преобразуване на топлинната енергия в електрическа.

 

Както съобщава ТАСС, учени от Курчатовския институт са патентовали система, която може да се използва за преобразуване на топлинната енергия в електрическа.

Идеята се основава на два затворени кръга, единият от които има слънчев колектор, топлообменник с гореща спойка и циркулационна помпа.
Когато слънчевата светлина нагрява колектора, топлината трябва да премине в топлообменника чрез тръбопровода на горещия течнометален кръг, а след това, с помощта на помпа, ще се върне обратно за нагряване.

От своя страна, вторият кръг е необходим за осигуряване на разсейването на топлината с помощта на топлообменник със студена спойка, свързан през тръбопровод към хладилник-излъчвател.

Генерирането на енергия вътре в термоелектрическия преобразувател се получава поради значителна разлика в температурата.
Класически батерии, суперкондензатори или системи за механично съхранение на енергия могат да се използват за съхраняване на енергия.

Усвояването на Луната

Въпреки финансовите и техническите затруднения, Роскосмос не иска да изостави плановете си да кацне човек на Луната. Според ТАСС по време на миналогодишното аерокосмическо шоу в Льо Бурже беше представена руска програма за лунни изследвания.
Тя включва първото кацане на астронавт на спътника на Земята през 2030 година. Като част от мисията космическото ведомство планира да проведе приложни изследвания и експерименти върху повърхността на Луната. Разгръщането на постоянна лунна база може да стане до 2035г.

Свръхтежки ракети-носители

Най-важният инструмент за завладяване на сателита трябва да бъдат новите свръхтежки носители на „Енисей” и „Дон”, направени на базата на перспективната ракета Иртиш, известна още като „Союз-5” или „Феникс”.

Руските свръхтежки ракети могат да се считат за условен аналог на американската система за космически стартове (Space Launch System), която трябва да се превърне в ключов елемент от програмата „Артемида”, насочена към връщане на американците на Луната.

Миналата година ръководителят на „Роскосмос” Дмитрий Рогозин разкри характеристиките на свръхтежките ракети. Също така бе отбелязано, че в допълнение към тях, Русия създава още една ракета с голям товароподемност – носителят „Angara A5M”, който представя развитието на ракетата «Ангара А5». По-рано стана известно за съгласуване облика на новата версия на ракетата-носител.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари