ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Топлината от плаващата АЕЦ за първи път беше доставена в градската отоплителна мрежа на град Певек

02.07.2020

Първата топлинна енергия от плаваща атомна топло и електроцентрала (ПАТЕЦ) беше доставена в 5-ти микрорайон на град Певек (Чукотска автономна област).

 

 

„Досега плаваща атомна електроцентрала произвеждаше само електричество. От днес произвежда два продукта: освен електроенергия и топлина.

Нека ви напомня, че поначало ПАТЕЦ е предназначен за постепенната подмяна на Чаунската ТЕЦ, най-старата въглищна електроцентрала в Чукотка, пусната в експлоатация през далечната 1944 година“, каза Виталий Трутнев, директор на филиала на АО «Концерн Росэнергоатом» „ Дирекция за изграждане и експлоатация на плаващи атомни топло-електроцентрали”.

С присъединяването на пети микрорайон тази част на града е прехвърлена към така наречената „затворена система” на градското водоснабдяване.
По традиция водоснабдяването в Певек се извършва по „отворена схема”, когато топлата вода в апартаментите идва директно от отоплителната мрежа. Характерен недостатък на такава система е, че в случай на прекъсване на отоплението горещата вода също се изключва.

Свързването на останалата част от града към ПАТЕЦ ще бъде поетапно, веднага след като градските отоплителни мрежи са готови.
В резултат на това в близко бъдеще ПАТЕЦ ще може напълно да замени мощностите на Чаунската ТЕЦ.

За справка

Плаващата АЕЦ бе пусната в експлоатация на 22 май 2020 г., официално тя стана 11-та атомна електроцентрала в Русия и най-северната в света. Към днешна дата тя е генерирала повече от 57 милиона kWh електроенергия от момента на включването си в мрежата.

Електрическата мощност на ПАТЕЦ е 70 MW, а топлинната мощност достига до 50 Gcal/h.

Днес плаващата атомна електроцентрала осигурява около 30% от нуждите на енергийния център Чаун-Билибино и в бъдеще напълно ще покрие нарастващите енергийни нужди на Чукотка, превръщайки се в надежден източник не само за град Певек, но и за региона като цяло.

Източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2020/06/30/104998

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари